Aktualno Županija

Grad diže još jedan kredit za energetsku obnovu, sada za svoju zgradu u Banjavčićevoj – “makeover” od 5,5 milijuna kuna

Nakon kredita za energetsku obnovu zgrade Veleučilišta i Centra za socijalnu skrb u Meštrovićevoj, te Gradske knjižnice, Grad Karlovac podignut će i treći kredit za energetsku obnovu, ovaj put svoje zgrade u Banjavčićevoj ulici.

Za prve dvije zgrade zadužio se 3,6 milijuna kuna, što je tek dio ukupne vrijednosti radova, a sada diže 2,1 milijun kuna, ponovo dio potrebnog novca. Projektantska vrijednost obnove Magistrata iznosila je 4,547.997 kuna, ali najniža ponuda u postupku javne nabave bila je viša za 825.000 kuna pa se ukupna vrijednost projekta popela na 5,5 milijuna kuna.

– Iznos je bio viši od planiranog pa smo poništili prvi put javnu nabavu i ponovo proveli, ponovo je bio veći iznos. Kako je projekt sufinanciran pa ima “rok trajanja”, mogli smo ili odustati od projekta ili krenuti ovim putem. Odlučili smo da odustati nećemo, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.
Za energetsku obnovu Magistrata, naime, Ministarstvo graditeljstva odobrilo je bespovratna EU sredstva od 2,585.642, 825.000 Grad je osigurao rebalansom proračuna, dok će do 2,137.355 kuna, koliko nedostaje za zatvaranje financijske konstrukcije – iako se nada da će “proći” i na natejačju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – biti iz kredita HBOR-a. I to iz posebne kreditne linije za financiranje projekata energetske obnove javnih zgrada za koje su odobrena EU sredstva, s kamatnom stopom od 0,5 posto. Rok otplate je 10 godina, uz poček od šest mjeseci, a za kreditno zaduženje Grada suglasnost treba dati i Vlada RH.

Na zgradi Gradske uprave do listopada 2020. bit će nova fasada, toplinski izolirana s unutarnje strane zgrade, promijenjena stolarija, restaurirana ulazna vrata, zamijenjene elektro instalacije, toplinski izoliran tavan, strop 2. kata i onog iznad Velike vijećnice, u atriju zamijenjena krovna konstrukcija… sve pod nadzorom konzervatora. (KAportal)