Summit EU-a u Sibiuu – nova strateška agenda

U rumunjskom Sibiuu održava se izvanredni summit šefova država ili vlada zemalja EU-a na kojemu sudjeluje i premijer Andrej Plenković. Na summitu, koji se održava nekoliko tjedana prije izbora za Europski parlament – razgovarat će se o europskoj budućnosti i početi se pripremati nova strateška agenda za razdoblje 2019.- 2024..

“Predložit ću usvajanje Deklaracije iz Sibua, u kojoj ćemo poslati poruku jedinstva”, napisao je u pozivnom pismu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Čelnici bi trebali obećati da će braniti Europu i ostati ujedinjeni te da će govoriti jednim glasom.

Izjava će sadržavati deset zavjeta: da će braniti jednu i cjelovitu Europe, pokazati jedinstvo i solidarnost u dobru i u zlu, uvijek nastojati doći do zajedničkih rješenja, čuvati europski način života, demokraciju i vladavinu prava, nastojati postići rezultate u područjima koja su važna za građane, držati se načela pravednosti bilo da je riječ o tržištu rada, blagostanju, gospodarstvu ili digitalnoj transformaciji, osigurati potrebne alate i sredstva za ispunjenje ambicija i ciljeva, osigurati budućnost za nove naraštaje Europljana, investirati u mlade, štititi građane koristeći svoju “meku i tvrdu moć” u suradnji s međunarodnim partnerima te da će Europa biti odgovoran globalni lider u razvijanju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, u čuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

EK uoči summita u Sibiuu objavila niz političkih preporuka

Komisija smatra da bi djelovanje trebalo usmjeriti na pet prioriteta: sigurnost, konkurentnost, pravednost, održivost i utjecaj Unije u svijetu. To uključuje daljnji rad na izgradnji učinkovite europske obrambene unije te bolje upravljanje migracijama. Zatim jačanje jedinstvnenog tržišta u svim aspektima, borbu za socijalnu uključenost i rad na smanjenju regionalnih razlika, zaštitu manjina i suočavanje s izazovima starenja stanovništva, jačanje vladavine prava, pravednu poreznu poliitku, pristupačniju zdravstvenu skrb i sigurnu opskrbu energijom.

Jedan od prioreteta je i održivost gospodarskog razvoja koje treba biti ekološki prihvatljivo. Kao peti prioritet Komisija navodi potrebu za jačanjem utjecaja Europe, koja treba biti svjetski predvodnik te dosljedno i snažno podupirati multilateralni globalni poredak koji se temelji na pravilima i čija je okosnica UN.(hrt)

Facebook Comments