Ubijen visoki argentinski dužnosnik, zastupnik teško ranjen

Visoki argentinski dužnosnik ubijen je s pet hitaca blizu parlamenta u Buenos Airesu, a zastupnik koji je bio s njim je teško ranjen i vjerojatno je usputna žrtva zločina.

Hector Olivares, zastupnik Radikalne građanske unije (UCR, predsjednička većina) teško je ranjen i primljen je u bolnicu u Buenos Airesu gdje mu se liječnici bore za život. Bio je kao i obično u jutarnjoj šetnji s prijateljem Miguelom Marcelom Yadonom kojeg su ubila dvojica napadača koji su ga čekali u parkiranom automobilu.

Nekoliko sati nakon napada uhićen je rođak vlasnika automobila, doznaje se od policijskih izvora.

Miguel Yadon (58) i Hector Olivares (61) dolaze iz Rioje, na sjeverozapadu Argentine i sustanari su u stanu u četvrti gdje je Kongres dok radi posla borave u prijestolnici.

Ministrica javne sigurnosti Patricia Bullrich je rekla da meta napada nije bio zastupnik, nego njegov prijatelj i suradnik Yadon. Isključila je mogućnost političkog motiva ubojstva koje se dogodilo šest mjeseci prije predsjedničkih izbora 27. listopada.

  • Ne želimo povezivati to s politikom, istaknula je ministrica.

Ovo je prvi ovakav zločin u Argentini koji se događa na početku kampanje za predsjedničke izbore 27. listopada. Napadači su ispalili desetak hitaca, a zastupnik je pogođen trima.

Zastupnik je radio na zakonu o suzbijanju huliganstva na nogometnim igralištima u Argentini a Yadon je od 2017. koordinator fonda za električnu infrastrukturu u Rioji, izbornoj bazi bivšeg predsjednika Carlosa Menema.
Izvor blizak UCR-u izjavio je za agenciju France Presse da bi upravljanje fondom moglo biti razlog ubojstva Miguela Yadona.

Napad je potresao domaću političku klasu. (hrt.hr)

Facebook Comments