Aktualno Županija

Priča iz Lasinje dobila ružan nastavak – čovjeku koji je tužio crkvu zakucali se u ogradu: Osvećuju mi se, mislio sam da spremaju atentat

Anti Šitumu iz Lasinje netko se Mercedesom u dva navrata zabio u ogradu na okućnici, a on smatra da se radi o osveti župljana, jer je tužio lokalnu župu i nepravomoćno dobio sud, piše Jutarnji.hr, koji je objavio i video s nadzornih kamera Šitumove kuće, te se mogu vidjeti dva udara.

Po snimkama bi se moglo zaključiti da je zabijanje u ogradu bilo namjerno. Šitum je za Jutarnji izjavio kako je pomislio da se na njega sprema atentat.

– Bio sam iza kuće kada sam začuo snažni udarac, a odmah potom i drugi. Došao sam pogledati, ali nisam ništa primijetio. Tek ujutro, kada sam išao po namirnice, vidim što se dogodilo. Očito se radilo o osveti, u Lasinji ne vole da im netko sa strane određuje kada će im zvoniti zvona na crkvi – rekao je Anto Šitum za Jutarnji.hr.

Kaže da je zalet bio dobar, a udar vrlo jak, čim je uspio potrgati armiranobetonski stup debljine 25 x 25 cm, a sve kako bi ga se zastrašilo.

– To je jaka gradnja, pa nisu napravili veliku štetu prvi put. Vjerojatno su zato odlučili udariti i drugi put, pa su išli direktno okomito i s većim zaletom – smatra Anto Šitum dodajući da ne zna tko bi mogao biti počinitelj.

Napominje da je i dosad imao prijetnji tako da su “kočili automobilima pred kućom, bacali boce u dvorište i prijeteći mahali rukama”.

Otkako je u medijima komentirao sudski spor sa župom, kaže, sumještani su se distancirali, ušutjeli su i bježe od njega.

– Susjeda kod koje kupujem jaja mi preko Facebooka poručuje neka odem u Bosnu odakle sam porijeklom ako mi se tu ne sviđa, a i ona je i iz Bosne. Mogu ja otići, a bio sam joj dobar dok mi je naplaćivala jaje po kunu i pol, a domaćima po kunu – žali se Anto.

Nepravomoćnom presudom Općinski sud u Karlovcu je župi Sv. Antuna Padovanskog naložio da isključi zvučno označavanje vremena, odnosno otkucaje sata koji se nalazi na građevini svake noći od 22 do 6 sati jer svojom bukom narušava zdravlje mještana središta sela. Župu je tužio Anto koji je u rodni kraj svoje supruge stigao iz Austrije, gdje je kao vozač zaradio mirovinu, te tu kupio i obnovio imanje. Požalio se župniku još 2014. godine tražeći da smanji jačinu zvona, no kako on, tako i političke vlasti, ali i dobar dio mještana smatrali su da bi se on trebao prilagoditi običajima mjesta, a ne zvonjava njemu, podsjeća Jutarnji list. (KAportal)