Komemoracija u Bleiburgu

Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bit će saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader.

U ime Vlade RH na središnjoj komemoraciji nazočit će ministar uprave Lovro Kušćević te ministar branitelja Tomo Medved, a iz izaslanica predsjednice Republike na komemoraciji bit će predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić.

Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora. Biskupijski administrator u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger ove je godine odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup.

Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju.

Početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju započinje u 12 sati svetom misom, a u 13,35 sati bit će održana molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi te će u 13,45 sati biti polaganje vijenaca.

Program završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda velečasnog Ante Kutleše. (hrt)

Facebook Comments