Bilo je odlično, popili smo kavu i razgovarali o svemu što je dobro za Split’

PREMIJER PLENKOVIĆ POTVRDIO DA SE SASTAO SA ŽELJKOM KERUMOM ‘

U Majdanu, na izvoru rijeke Jadro kod Solina, u utorak su svečano otvoreni radovi na uređenju napuštenog tupinoloma, vrijedni 5,4 milijuna kuna što je prva faza projekta “Jadro izvor života”, svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Cijeli projekt (Jadro izvor života) stajat će 25 milijuna kuna i bit će gotov za dvije godine,” a četiri petine tog iznosa bit će nepovratno financirano iz EU sredstava, kazao je Plenković.

Istaknuo je da se radi o “krasnom projektu” koji će revitalizirati područje izvora rijeke Jadro, emancipirati prirodnu i kulturnu baštinu i postati novo mjesto okupljanja za mlade.

Izrazio je zadovoljstvo što u projekt uključeni mladi iz dječjeg gradskog vijeća Solina te studenti splitskog Građevinskog fakulteta koji su dali inicijativu i pripremili taj projekt.

Istaknuo je kako je Solin, s blizu 30.000 stanovnika, jedan od najpropulzivnijih hrvatskih gradova s pozitivnim prirastom, te pohvalio demografske mjere sadašnjeg i bivšeg solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića i Blaženka Bobana, sada župana splitsko-dalmatinskog.

Nakon svečanosti na izvoru Jadra, premijer je otišao u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje će pratiti vježbu ‘Sigurnost 19’ – prijenos slika s terena iz Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.
Nakon vježbe će, s ministrom obrana Damirom Krstičevićem i glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, potpisati Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga RH. S pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josipom Granićem, Krstičević će potpisati Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane i HGSS-a.

U Zagvozdu na otvorenju podružnice KBC-a Split
Premijer Plenković u Zagvozdu će nazočiti svečanom otvorenju Podružnice Kliničkog bolničkog centra Split, uručit će ugovore o sufinanciranju načelniku Zagvozda, gradonačelnicima i načelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije.

U Splitu će sudjelovati na otvorenju početka radova na rekonstrukciji bivšeg Omladinskog hostela doma Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu, obići će gradilište studentskog doma ‘Bruno Bušić’ te podržati akciju Hrvatske gospodarske komore ‘Kupujmo hrvatsko’.

Iz HDZ-a je, pak, navaljeno da će Plenković na splitskom Peristilu u utorak navečer nazočiti i predizbornom skupu te stranke.

Spinraza za Noru
Plenković je potvrdio da se sastao s predsjednikom Hrvatske građanske stranke (HGS) Željkom Kerumom te je ocijenio odličnim taj sastanak.

“Bilo je odlično, popili smo kavu i razgovarali o svemu što je dobro za Split – sve je bilo dobro,” rekao je Plenković.

Na novinarski upit je li Vlada uoči izbora za Europski parlament pojačala svoje aktivnosti i jesu li možda zbog toga HDZ-ovi troškovi manji od SDP-ovi, Plenković je odgovorio niječno.

“Ne, mi radimo normalan posao. Možete otići na web stranicu Vlade i zbrojiti zadnje dvije i pol godine kad smo i gdje bili na terenu. Mi smo stalno na terenu, ako niste na terenu ne možete reći da radite za svaki dio Hrvatske, a moja je politika – politika snažnog partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave. Kao što radimo ovaj tjedan, tako smo radili i prije mjesec dana, dva, tri, pet i radit ćemo i dalje,” kazao je Plenković.

Na novinarski upit u vezi djevojčice Nore iz Omiša koja čeka lijek spinrazu, Plenković je rekao kako o tomu odluku donosi Povjerenstvo.

“Hoće li neki pacijent dobiti lijek nije stvar političke odluke niti političke volje. Ovo je Vlada koja ima milijardu i 400 milijuna kuna u proračunu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo osiguranih za posebno skupe lijekove. Nikada nije bilo u modernoj hrvatskoj državi neke vlade koja je davala više sredstava za posebno skupe lijekove,” kazao je Plenković.

Rekao je da razumije slučaj u vezi male Nore iz Omiša te da je bio u kontaktu s njezinom majkom.

“Tu odluku će donijeti Povjerenstvo i kad bude donošena o njoj će biti obaviještena Norina, ali obitelji svih drugih pacijenata.

Mi želimo da ta odluka bude medicinskog karaktera, a ne političkog karaktera.To je u svakom normalnom društvu conditio sine qua non, ne može predsjednik vlade niti ministar biti onaj tko konačno odlučuje o tomu,” kazao je Plenković. (jutarnji.hr)

Facebook Comments