Aktualno OG sada Ogulin

Hoće li itko odgovarati?

Na sjednici Gradskog vijeća jedno od vijećnićkih pitanja bilo je postavljeno ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Blanki Poljak Franjković , vezano uz dosadašnje poslovanje i uložena sredstva u gradnju kino dvorane i ostalih sadržaja. Ono što je Blanka Poljak Franjković odgovorila trebalo bi zabrinuti sve odgovorne koji su sudjelovali u realizaciji, ali i građane čiji se novac trošio.

Naime, ravnateljica Poljak Franjković je naglasila kako su priilkom primopredaje dužnosti ravnatelja 2. siječnja 2018. godine obišli  gradilište u objektu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Tada su zatekli stanje golih zidova i podova u dvorani i okolnim prostorima (učionice, dvorana u podrumu, sobe za soliste), na drugom katu objekta nije postojala čak ni deka, a prostor ulaza u višenamjensku dvoranu i kafića nije bio dostupan za radove zbog nagomilanih predmeta! Uređeno je bilo stubište za ulaz u uredski prostor, uredski prostor, konferencijska dvorana, stubište ulaz kod trga, dvije učionice, te jedan sanitarni čvor, što, kako je utvrđeno u dokumentaciji, iznosi tek trećinu objekta.

Morali su vraćati novac

“Nakon obilaska i postupnog uvida u dostupnu dokumentaciju zaključeno je sljedeće: za potrebe projekta Rekonstrukcija objekta Pučkog otvorenog učilišta Ogulin od 2004. godine do 31.12.2018. godine uloženo je ukupno 18.810.908,83 kn, od toga je Grad Ogulin osigurao 15.500.908,83 kn, Ministarstvo kulture 3.300.000,00 kn i Karlovačka županija 10.000,00 kn. Mora se napomenuti da zbog nejasnog vođenja financijskih sredstava po izvoru i namjeni, nije moguće utvrditi točan iznos doznačenih i utrošenih sredstava. Primjerice, u mjesecu ožujku 2019. godine izvršen je povrat sredstava u državni proračun, točnije Ministarstvu kulture, jer je utvrđeno da je Učilište u 2017. godini istim računima potraživalo sredstva iz proračuna Grada Ogulina i Ministarstva kulture”- istakla je Blanka Poljak Franjković, te nastavila:

“Provođenjem postupka javne nabave i potpisivanjem okvirnog sporazuma u studenom 2017. godine projekt je nastavljen od strane jednog izvođača, tvrtke Suhomont iz Vinkovaca. Vrijednost Ugovora je 10.003.691,56 kn, sa PDV-om.  Do današnjeg datuma, od potpisvanja Ugovora, izvršena su četiri Ugovora i utrošeno je 3.019.206,00 kn,  a trenutno je na snazi Ugovor 5. vrijednosti 1.124.451,41 kn,  s planiranim završetkom radova 28.6.2019. godine. U skladu s navedenim do kraja Okvirnog sporazuma potrebno je još 5.860.034,15 kn”.

Strojarska oprema nikada nije instalirana, garancija ne postoji, a tvrtka je u stečaju…

Projekt je također doživio višestruke izmjene dokumentacije, lokacijske, građevinske dozvole, projektne dokumentacije, glavnog i izvedbeni projekta, izvođača i projektnih timova. Strojarska oprema kupljena je 2009. godine i nikada nije instalirana i puštena u uporabu. Garancija ne postoji, tvrtka je u stečaju, a utvrđeno je i nepostojanje dijela opreme.

Za stolice nema garancije
U travnju 2017. dostavljene su 383 stolice i smještene na prvom katu muzeja, a njihova težina mjeri se u nekoliko tona. Prilikom primopredaje tvrtka koja je vršila nadzor nad isporukom stolica, donesla je zaključak da je ukupno dostavljeno 209 kutija i da su stolice isporučene u dijelovima,te se  ne može  govoriti o njihovoj kvaliteti, jer nisu finalni proizvod i da nije moguće utvrditi hoće li se iz dostavljenih dijelova moći sastaviti sve 383 stolice! Količinu će se moći potvrditi prilikom sastavljanja i montaže u namijenjeni prostor.

 

Krovište sanirano tri puta

Utvrđeni su i veliki nedostaci u radovima izvedenim na krovištu objekta. Ono  je u 2018. godini sanirano tri puta, dok  ove godine Učilištu predstoji veći zahvat zbog osiguravanja mogućnosti nastavka radova u dvorani.
Način grijanja objekta financijski nije održiv. Potrebno je hitno sanirati postojeću kotlovnicu zbog velikog gubitka energije. Nije moguće prijaviti objekt na energetsku obnovu sve dok cijeli nije u funkciji.

Hoće li itko odgovarati?

Gradski vijećnici doznali su i da su sve radnje,  označene kao nepravilnosti,  prijavljene nadležnim službama. Hoće li one i kada reagirati, te hoće li netko odgovarati, pokazat će vrijeme.