U Austriji prisegnuli novi ministri

Pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Ballenom prisegnuli su novi ministri, čime su privremeno popunjena mjesta u Vladi kancelara Sebastiana Kurtza nakon odlaska članova Vlade iz Slobodarske stranke zbog korupcijske afere koja kompromitira nacionalističkog čelnika Heinz-Christiana Strachea.

Prijevremeni izbori najavljeni su za jesen, no austrijskog kancelara prije toga očekuje glasovanje o povjerenju početkom idućeg tjedna.

Novom ministru unutarnjih poslova već je povjerio prvi zadatak.
Kurz je odnio u utorak početnu pobjedu u borbi za vlast s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPOe) nakon što je smijenio njihova ministra unutarnjih poslova, usred skandala koji je doveo do pada čelnika FPO-a i raspada koalicije FPO-a i Kurzovih pučana (OeVP).

No, Kurtz sada mora pridobiti potporu oporbenih socijaldemokrata ili bijesnog FPOe-a kako bi u ponedjeljak preživio glasanje o povjerenju koje bi mu moglo zadati ozbiljan udarac uoči prijevremenih izbora koji se očekuju u rujnu.

  • Bilo bi doista važno da kancelar s ‘ja’ prijeđe na ‘mi’, rekla je zamjenica predsjednika parlamenta Doris Bures, utjecajna socijaldemokratkinja.

Njezina stranka priopćila je da je Sebastian Kurz nije konzultirao oko izbora stručnjaka koji su u srijedu preuzeli svoje resore, uključujući ministarstvo unutarnjih poslova i obrane.

Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koju je kandidirao FPOe, ali nije članica te stranke, zadržala je funkciju.

Novi ministri, među kojima je i bivši sudac i dva s vezama s SPOe, zaprisegnuti su u uredu predsjednika Alexandera Van der Bellena u srijedu poslijepodne.

Pošto se u subotu raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja tajne videosnimke koja kompromitira nacionalističkog čelnika Heinza-Christiana Strachea, politička kriza u Austriji se širi i sada prijeti kancelaru Kurzu.

Prijedlog o glasovanju o nepovjerenju podnijela je manja oporbena stranka Jetz (zeleni), ali socijaldemokrati i stranka krajnje desnice FPOe nisu isključili mogućnost da joj pruže potporu, što bi im omogućilo da dobiju većinu kako bi srušili predsjednika vlade prije prijevremenih parlamentarnih izbora. (hrt.hr)

Facebook Comments