Ukrajina: Tri dana nakon stupanja na dužnost Zelenski pomalo šokiran

Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak, tri dana od stupanja na dužnost, da je pomalo šokiran i požalio se na neugodno ozračje koje vlada u zgradi iz sovjetskog doba u kojoj je smještena njegova vlada.

Bivši komičar (41) bez političkog iskustva, koji je obećao maknuti elite i modernizirati vlast, prošetao se među mnoštvom na popularnom salonu knjiga u Kijevu.

Upitan o prvim dojmovima s novog radnog mjesta, odgovorio je: “Dobro je, malo sam šokiran. Ima mnogo posla.” Ponovio je da želi preseliti vladu u moderniju zgradu. Bivši komičar i humorist, izabran u travnju s više od 73 posto glasova, stupio je na dužnost u ponedjeljak.

Za srpanj je sazvao prijevremene parlamentarne izbore, kako bi brzo dobio većinu nužnu za ispunjavanje obećanja o dubinskoj transformaciji zemlje.

Tijekom kampanje putem društvenih mreža predstavio se kao čovjek iz naroda koji se ležerno izražava, želi putovati redovitim letovima i premjestiti vladu u neki “otvoreni prostor”.

Nakon što je izabran, njegova ekipa najprije je priznala da bi preseljenje bilo komplicirano, posebice zbog sigurnosnih razloga. Uspio je, međutim, za pješake otvoriti ulicu u kojoj se nalazi predsjedništvo.

Zelenski predlaže anketu o tome kako pregovarati s Rusijom

  • Trebamo poslušati svaku osobu, rekao je Zelenski, koji je inauguriran ranije ovoga tjedna, na sastanku s vojnim dobrovoljcima, navodi se u izvješću ureda predsjednika objavljenom u četvrtak.

Predložio je anketu o tome treba li sklopiti mirovne sporazume s Rusijom, iako rezultati ne bi bili pravno obvezujući, stoji u izvješću. Ukrajinska se vojska već pet godina, od zbacivanja proruskog predsjednika, bori s proruskim pobunjenicima u blizini ruske granice.

Prema procjeni Ujedinjenih naroda preko 13 tisuća ljudi ubijeno je u sukobu.
Rusija, koja je predstavljala pobunjenike na mirovnim pregovorima pod međunarodnim pokroviteljstvom, je opetovano odbacivala optužbe da pruža oružje pobunjenicima te da aktivno vojno djeluje u sukobu. (hrt.hr)

Facebook Comments