Aktualno Županija

I u Karlovačkoj županiji najviše glasova HDZ-u i SDP-u, Živi zid malo ispred Kolakušića, Petir blizu “praga”

I rezultati izbora za EU parlament u Karlovačkoj županiji vrlo su slični onima na državnoj razini, no ipak ima i ponešto razlika. Na samom vrhu ne, jer kao i na području cijele Republike Hrvatske, HDZ i SDP dobili su daleko najviše glasova birača u Karlovačkoj županiji, a i na trećem mjestu slijedi Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku, koji je suprotno izlaznim anketama treći i na razini Hrvatske.

Tu dolazi do prve razlike, jer na razini Hrvatske četvrta je lista Mislava Kolakušića, a peta ona Živog zida, dok su u Karlovačkoj županiji one zamijenile mjesta pa je Živi zid ispred Kolakušića, no i dalje bi obje opcije dobile po jednog europarlamentarca.

Glasači u Karlovačkoj županiji nisu, međutim, “prepoznali” tzv. Amsterdamsku koaliciju, koja će po svemu sudeći biti na čekanju za svog zastupnika u EU parlamentu (osvaja 12. mjesto, odnosno one koje će biti aktivirano po izlasku Velike Britanije iz EU), ali u našoj županiji dobila je tek skromnih 2,8% glasova.

SDSS bi zato prešao prag, a odmah do praga od 5% je i lista Marijane Petir.

U Karlovcu je, pak, raspored identičan kao u cijeloj Hrvatskoj, dakle HDZ, SDP, Hrast, Kolakušić, Živi zid. Izuzetno blizu 5% je i lista Marijane Petir (4,91%). Inače, u Karlovačkoj županiji glasalo je nešto manje od 31% birača. (KAportal)