Aktualno Županija

Oformljena nova građanska inicijativa – “Spasimo Koranu” ne želi gradnju zida kod slapa, najavili žalbu na rješenje Županije

Nakon što je KAportal pisao da će gradnji novog hotela na lijevoj obali Korane kod slapa prethoditi gradnja betonske grdosije, zida visine dva i pol metra dugog 195 metara, brojni Karlovčani angažirali su se u novoj građanskoj inicijativi pod nazivom “Spasimo Koranu”.

U svom prvom javnom obraćanju navode da će u predati žalbu na rješenje Karlovačke županije jer smatraju da će zid “narušiti krajobraz koranske obale u središtu Karlovca”.

– Od gradonačelnika Karlovca Damira Mandića i karlovačkog župana Damira Jelića, te predstavničkih vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini kao i od drugih institucija i službi zahtijevamo da se svim zakonskim sredstvima onemogući izgradnja zida na toj lokaciji. Tražimo
potpunu i preciznu informaciju o namjerama investitora, da se uopće transparentnije donose rješenja i odluke vezane uz obale Korane u Karlovcu te posebno da se na preglednom mrežnom mjestu objavi sva dokumentacija vezana za ulaganja na toj vrijednoj gradskoj lokaciji, kako ona prošla, tako i važeća, navodi se.

 

Također traže da se za trajno arhitektonsko i urbanističko rješenje na toj lokaciji raspiše i provede arhitektonsko-urbanistički natječaj, kao što nalaže i Generalni urbanistički plan, jer je to najbolji način ostvarenja vrsne arhitekture, uz napomenu da će organizirati prosvjedna druženja te različite umjetničke programe na lijevoj obali Korane u Karlovcu, o čemu ćemo također pravodobno obavijestiti javnost.

– Pozivamo sve građane, neformalne grupe građana i organizacije da podrže ove zahtjeve i da se priključe inicijativi kako bismo osujetili namjere dodatnog skrnavljenja prostora koji ima emotivnu, urbanističku, krajobraznu i svaku drugu vrijednost za svakog Karlovčanina. Javnost je po pitanju arhitektonskih i urbanističkih rješenja na tom mjestu ignorirana i izigrana. GI „Spasimo Koranu“ će pozorno pratiti daljnja događanja, obavještavati javnost i na njih prikladno reagirati. Smatramo da je javnost promišljeno zaobilažena u odlučivanju o toj lokaciji, kažu u Inicijativi. Priopćenje su potpisali Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, Pan – udruga za zaštitu okoliša i prirode, Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka i aktivisti Marin Bakić, Tatjana Basar, Ines Curman, Ivana Francisković Olrom, Denis Frančišković, Valentina Gambiroža, Peđa Gvozdić, Vladimir Lay, Darko Lisac, Dario Olrom, Brankica Petrović i Vladimir Petrović. (KAportal.hr)