Pernar došao u Sabor pa osam minuta za govornicom – šutio

Pernar je doveo u pitanje legitimitet parlamentarne većine, nakon poraza HDZ-a na EU izborima, a predsjedavajući Jandroković (HDZ) u nekoliko navrata mirno ga je upozorio da se drži teme.

Ivan Pernar (Živi zid) odšutio je osam minuta za saborskom govornicom. Na ovaj potez odlučio se nakon što ga je predsjedavajući u nekoliko navrata opomenuo jer je govorio izvan teme. Pernar u doveo u pitanje legitimitet parlamentarne većine, jer je HDZ doživio poraz na europskim izborima, a partneri mu zajedno nisu skupili pet posto, što je izborni prag. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) ga je upozorio da točka dnevnog reda nije analiza izbornih rezultata te ga pozvao da se drži teme, a Pernar je nastavio po svom. I dok se zastupnik Živog zida pozivao na svoje pravo da govori u Saboru, Jandroković je kazao kako je predsjednik Sabora prema poslovniku dužan opomenuti zastupnika kad ne govori o temi.
– Možete samo nasiljem izbaciti mene iz Sabora kao što ste i do sada. I vaš premijer nasiljem vodi svoju stranku i vidjeli ste kakav je rezultat toga – uzvratio je Pernar.

Jandroković se nine dao isprovocirati te da je ponovno zamolio da se drži teme, pročitao mu je i poslovnik, ali nije pomoglo. Pernar je nastavio po svom. Jandroković je ponovno zastupnika upozorio da će mu, nastavi li govoriti izvan teme, morati dati opomenu.

– Molim vas da nađete možda malo mudriji način govora da vas ne mogu opomenuti. Pokušajte naći načina da ipak budete bliže temi pa da vas ne mogu zaustaviti i opomenuti – smireno je rekao Jandroković.
– Ako ne smijem ovdje govoriti ja ću šutjeti za govornicom i svojom šutnjom reći što mislim o ovoj temu,o načinu na koji Plenković vodi državu i stranku, a vi ovaj Sabor – poručio je i preostalih osam i pol minuta šutio za govornicom.

U sabornici se na trenutak čuo žamor zastupnika iz klupa na što je Jandroković također odreagirao:

– Kolegice i kolege, molim vad da ne ometate kolegu Pernara u šutnji – rekao je Jandroković susprežući smijeh. Podsjetio je zastupnike da šutnja nije kršenje poslovnika. (24sata)

Facebook Comments