Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

POLITIČKA BOMBA U HDZ-u: ‘SAD JE KONAČNO, STIER ŽELI PREUZETI STRANKU!’ Većina u vladajućoj stranci slaže se da je ovo početak njegove kampanje

stier

Tenzije u HDZ-u ne smiruju se nakon što je ta stranka na europskim izborima ostvarila najlošiji rezultat u povijesti. Da je riječ o neuspjehu, jučer je otvoreno istaknuo i Davor Ivo Stier, saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova koji je napustio Vladu te se razišao sa šefom stranke Andrejom Plenkovićem u trenutku kad je on raskinuo suradnju s Mostom.

– Postavili smo cilj od pet mandata, dobili smo četiri i stoga je jasno da nismo ispunili cilj, da je to bio jedan neuspjeh – izjavio je jučer novinarima u Saboru Davor Ivo Stier.

Na upit je li spreman preuzeti vodstvo HDZ-a, odgovorio je da je iskazao spremnost raditi na ujedinjenju stranke i birača, a na mogućnost da to radi kao predsjednik rekao je da će dati konkretan odgovor na unutarstranačkim izborima.

– Kada dođe taj trenutak, onda ćemo moći dati vrlo precizne odgovore na to – rekao je Stier.

Nezadovoljni
Istup Davora Stiera većina u HDZ-u je shvatila kao njegovu potvrdu kandidature za predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima, što je Stier najavio još prije, na saboru stranke.

– Stier je odlučio krenuti naprijed. Najavio je to još na saboru HDZ-a i pokazao da je vjerodostojan. Odabrao je dobar trenutak i smatram da je ovo neslužbeni početak njegove kampanje – rekao je dobro upućen izvor. I drugi sugovornik iz stranke kaže kako je ovo definitivno najava Stierove kandidature.

– Ta njegova najava čekala se otkako je HDZ osvojio četiri mandata. Ljudi su masovno nezadovoljni, a ovo je sada ohrabrilo mnoge u stranci – smatra jedan od sugovornika. No, izvori iz samog vrha HDZ-a drugačije tumače Stierovu izjavu.

– Kada se detaljnije analizira, Stier je odbacio rušenje predsjednika stranke kao opciju i time se u ovoj fazi svrstao uz Andreja Plenkovića – ustvrdio je naš sugovornik iz premijerova kruga, koji očito misli na Stierovu izjavu da “prezire praksu onih koji kada je vođa moćan frenetično plješću, a kada se posklizne idu vaditi noževe. To nisam ja, to nije moja uloga, moja je uloga reći što je trebalo poduzeti”.

Sugovornik iz vrha HDZ-a kaže da što se tiče Stierovih ambicija za funkciju predsjednika stranke, to nije novo jer je to već i prije komunicirao.

U vodstvu su, doznajemo, dio Stierove izjave “da će mnogi biti generali nakon bitke, a da njegova uloga nije da upire prstom” shvatili da je time Stier aludirao na Brkića.

– Ne bih tumačio Stierovu izjavu kao potporu Plenkoviću. Jasno je rekao da se radi o neuspjehu, a to nije ono što Plenković voli čuti. Osim toga, i šef Kluba HDZ-a Branko Bačić je izjavio da je od Stiera očekivao veći angažman u kampanji. Prije bih rekao da se sada pokušava kontrolirati šteta. Vjerojatno će biti i određenih pritisaka na Stiera iz vrha HDZ-a te će se pokušati iskoristiti činjenica da Stier nije u dobrim odnosima s Milijanom Brkićem. A znamo da se vrh HDZ-a želi riješiti Brkića – kaže naš sugovornik.

Ressler kod Stiera
Doznajemo i da je na razgovoru sa Stierom već bio jedan od Plenkovićevih suradnika Karlo Ressler, i to nakon Stierova istupa. Inače, Stier i Ressler otprije su u dobrim odnosima. Neki iskusniji članovi HDZ-a ističu kako bi bilo najbolje da se Stier i Kovač udruže.

– Trebali bi sjesti i dogovoriti se kako bi ujedinili ostatke raznih frakcija po stranci. Mislim da bi to čak bila dobra formula da se ono što se sada naziva Plenkovićev HDZ, a prije se nazivalo po još nekim predsjednicima, transformira u Tuđmanov HDZ.

Mnogi su se pozivali na Tuđmana, a zapravo su imali odmak od njegovih vrijednosti. Vrijeme je da se HDZ vrati kući – rekao je jedan dugogodišnji HDZ-ovac. Za Brkića ističe kako bi bilo najbolje da se sam makne ako želi dobro HDZ-u.

U Plenkovićevu krugu govore da će se uskoro povući odlučniji koraci oko stranke kako bi se pripremili za sljedeće izbore. Doznajemo i da će se unutarstranački izbori održati na proljeće 2020. te da bi izborni sabor trebao biti sredinom svibnja.

No, dio članova smatra da Plenković nema hrabrosti za radikalnije promjene. – Umjesto da se suoči s rezultatima i povuče poteze, on traži krivce. Bojim se da će se ovo proklizavanje teško zaustaviti – zaključio je jedan član HDZ-a. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Epidemija bukti u Češkoj, premijer upozorava: ‘Bolnice su nam na rubu potpune katastrofe‘

OgPortal

Milanović najpopularniji političar, Plenković odmah iza, nakon dugo vremena čelnik SDP-a je treći

OgPortal

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal