Trump stigao u trodnevni posjet Londonu

Američki predsjednik Donald Trump dstigao je u trodnevni posjet Velikoj Britaniji. Prije sastanka s kraljevskom obitelji i ručkom s kraljicom Elizabetom u Buckinghamskoj palači, u zračnoj luci mu je priređen doček – Trumpove su dočekali američki veleposlanik u Velikoj Britaniji Woody Johnson i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Prije slijetanja u London, Trump se na svom twitter profilu obrušio na londonskog gradonačelnika Sadiq Khana – napisao je da radi očajan posao kao gradonačelnik.

Posjet, koji je planiran prije nekoliko mjeseci povodom 75. obljetnice iskrcavanja u Normandiji, odvija se u vrijeme procesa brexita i odluke britanske premijerke Therese May da podnese ostavku na tu dužnost.

Trump se i prije svog dolaska već umiješao u previranja u vodstvu Konzervativne stranke te je izrazio podršku žestokom zagovorniku brexita Borisu Johnsonu.

Trumpov prvi dan u Londonu bit će popraćen prosvjedima. Tijekom banketa u Buckinhamskoj palači u centru Londona, stotine prosvjednika planiraju održati “narodni banket” na Trgu parlamenta nekoliko stotina metara dalje.

“Beba Trump”, balon na napuhavanje koji je bio u središtu prosvjeda prilikom dolaska američkog predsjednika u London prošle godine, ponovno će letjeti i ovaj tjedan povodom ponovnog Trumpovog posjeta Velikoj Britaniji.

Udruga koja nastoji pustiti balon, rekla je u nedjelju da će “Beba Trump” letjeti nad lokacijama koje će Donald Trump obilaziti tijekom posjete. Šest metara visoka lutka na napuhavanje narančaste boje s Trumpovim likom odjevenim u pelene, postala je simbol stotine tisuća protivnika Trumpa koji su okupirali centar Londona tijekom njegovog prošlog posjeta.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan, koji je odobrio prosvjednicima puštanje balona prošle godine, žestoko se protivi vladinoj odluci u pridavanju toliko velike počasti Trumpu ove godine.

Nigel Farage, jedan od Trumpovih pristaša i jedan od predvodnika kampanje za izlazak Britanije iz Europske unije, ocijenio je odluku puštanja balona “najvećom uvredom nekom predsjedniku ikada”.

Nakon ručka s kraljicom, predsjednik će sa suprugom Melanijom Trump posjetiti Westminstersku opatiju te položiti vijenac na Grob neznanog vojnika. Melania će se potom, prije državnog banketa u ponedjeljak navečer, uz popodnevni čaj sastati s princom Charlesom, nasljednikom trona.

Trump će se u utorak sastati s May, nekoliko dana prije nego što odstupi s mjesta premijerke, kao i s američkim i britanskim poslovnim čelnicima.

Trumpov posjet Britaniji završit će u srijedu velikom ceremonijom u južnom gradu Portsmouthu gdje će se obilježiti Dan D i iskrcavanje u Normandiji 1944. godine kada se u Drugom svjetskom ratu oko 160 tisuća britanskih, američkih, francuskih i drugih savezničkih vojnika iskrcalo u Normandiju na zapadu Francuske koji je bio pod njemačkom okupacijom.

Nakon toga će Trump otputovati u Francusku i Irsku. (hrt)

Facebook Comments