Više od 120.000 Čeha prosvjedovalo protiv premijera

Više od 120.000 Čeha prosvjedovalo je u utorak u središtu Praga protiv premijera Andreja Babiša na najvećim prosvjedima nakon pada komunizma u Baršunastoj revoluciji 1989.

Prosvjednici traže ostavku Babiša i njegove ministrice pravosuđa Marije Benešove zbog pronevjere novca iz europskih fondova. Demonstracije protiv Babiša održavaju se od kraja travnja, a počele su nakon što je češka policija završila istragu o njegovom primanju EU-ove subvencije od dva milijuna eura za farmu i kongresni centar, te je preporučila da mu treba suditi.

Jedan od organizatora prosvjeda Mikulas Minar zatražio je pred okupljenom masom na Vaclavskom trgu da Babiš podnese ostavku.

  • Nećemo se ponašati kao da je normalno da je naš premijer u takvom sukobu interesa da njegovi osobni problemi štete cijeloj državi, poručio je Minar pred prosvjednicima koji su nosili češke i EU-ove zastave i transparente s porukama poput “Dosta nam je” i “Ne želimo Babištan”.
  • Više nećemo tolerirati da nas Babiš pljačka, izjavila je novinarima Jana Tomešova, financijska savjetnica koja je u Prag doputovala iz 110 kilometara udaljenog gradića Piseka.

Babiš, koji odbacuje optužbe tvrdeći da se radi o “političkoj uroti”, drugi je najbogatiji Čeh, po pisanju časopisa Forbes njegovo se bogatstvo procjenjuje na 3,7 milijardi dolara.

Unatoč optužbama o sukobu interesa na izborima održanim 2017. njegova stranka ANO osvojila je 1,5 milijuna glasova, gotovo tri puta više od drugoplasirane, stranke, a i dalje je najpopularnija u Češkoj, iako joj je popularnosti pala čak za 28%.

Babiš je pod istragom zbog navodne prevare pri korištenju dva milijuna eura vrijedne europske subvencije, za što bi mogao dobiti do 10 godina zatvora.

I Europska komisija nedavno je zaključila da je Babiš u sukobu interesa jer je njegovo poslovno carstvo dobilo novac iz europskih fondova, zbog čega bi Češka mogla izgubiti dio sredstava iz EU-a. (hrt.hr)

Facebook Comments