U SDP-u TRAJU PREGOVORI S BIVŠIM ŠEFOM: Ivo Josipović i Picula spremni se povući pred Zoranom Milanovićem

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić obavio je razgovore sa svim SDP-ovim potencijalnim kandidatima za predsjednika države – Zoranom Milanovićem, Ivom Josipovićem i Toninom Piculom, no za sada se ni jedan nije decidirano izjasnio da želi biti SDP-ov kandidat za šefa države, niti je to do kraja otklonio.

– Ako se Milanović otvoreno izjasni da želi biti kandidat, gotovo je sigurno da će se Josipović i Picula povući – kaže nam osoba iz vrha stranke. Doznajemo kako su Bernardić i Milanović stalno u kontaktu, da su na temu predsjedničkih izbora obavili više razgovora, a sada su u fazi kada se ti razgovori vode u širem krugu SDP-ovaca. Naš sugovornik kaže da ipak ne može do kraja isključiti mogućnost predizbora ako se javi više kandidata, ali definitivno ti predizbori neće biti onakvi kako bi ih proveo politički tajnik SDP-a Davorko Vidović.

– Predizbori znače izjašnjavanje članova stranke o bilo kojem pitanju i oni ne uključuju simpatizere o kojima Vidović govori. Ne dolazi u obzir da SDP dopusti da se stranačkog kandidata bira izvan stranke i omogući drugim političkim opcijama da se organiziraju i utječu na to koga ćemo kandidirati – otkriva naš sugovornik gdje vidi slabe točke Vidovićeva prijedloga.

Ni jedan od potencijalnih kandidata ne želi davati izjave za medije, no iz kruga bliskog Josipoviću čuli smo procjenu po kojoj je realno da sve završi tako da Milanović bude jedini kandidat.

– Davoru Bernardiću je primarni cilj zadržati jedinstvo stranke i on će činiti sve kako ne bi dozvolio raskol stranke – kaže osoba bliska bivšem predsjedniku i tvrdi da je Milanović na neki način ucijenio Bernardića jer mu je navodno rekao da, bude li predizbora, on ide na izbore, ali ne kao kandidat SDP-a.

– To bi za stranku značilo raskol jer bi se stranka podijelila između Milanovića i kandidata kojeg bi SDP odredio – nastavlja naš sugovornik i dodaje kako bi bilo najbolje da Bernardić odredi datum, primjerice 1. srpnja, do kojega bi se trebali javiti svi koji žele u utrku za Pantovčak, pa ako bi ih bilo više, onda bi se u stranci proveli predizbori.

Iz Milanovićeva tabora pak tvrde da se šire netočne interpretacije njegova razgovora s Bernardićem, te da je Milanović na stavu da se uopće neće kandidirati ako bi to kroz predizbore vodilo u nove podjele u SDP-u.

S treće strane, osoba koja je bliska Bernardiću kaže da ni jedna interpretacija nije do kraja točna.

– Time se rade pritisci prema Milanoviću ne bi li odustao od kandidature, a i on na svoj način vrši pritisak da se povuku Josipović i Picula – kaže osoba iz vrha SDP-a.

Osoba bliska Bernardiću ističe da SDP želi imati predsjedničkog kandidata iza kojega će stati sve oporbene stranke ljevice i lijevog centra.

– Bernardić vodi taj proces i neće dozvoliti da izazove nove potrese u stranci – kaže naš sugovornik i navodi da je cilj ojačati SDP i pripremiti stranku za samostalan izlazak na parlamentarne izbore. (jutarnji.hr)

Facebook Comments