Na meti USKOK-a policajci, inspektori i ravnatelji Brijuna i Kopačkog rita

USKOK je na temelju policijske kaznene prijave zbog krivolova, podmićivanja i zapošljavanja bez javnog natječaja pokrenuo istragu protiv jedanaest osoba, među kojima su policijski službenici, ribarski inspektor i ravnatelj Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović te Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić.

Prvoosumnjičeni 52-godišnji policajac granične policije Beli Manastir navodno je zlouporabio svoj položaj ustupajući suosumnjičenom 67-godišnjaku podatke o rasporedu rada policijskih službenika s ciljem njegova nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole.

Osim toga terete ga da je trgovao svojim utjecajem pokušavajući kod carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.

Granični policajac osumnjičen je za još jednu zlouporabu nakon što je njegov vršnjak, inače šestoosumnjičeni, uhvaćen u prijevozu odstrijeljene divljači bez dokumentacije.

Uz te je zlouporabe, koristeći svoj autoritet, navodno uključio još dvoje policijskih službenika – 29-godišnjeg policajca i 32-godišnju policajku iz postaje Beli Manastir koji su otkrili da šestoosumnjičeni u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić ističe da ne može otkriti detalje istrage, kao ni hoće li biti još uhićenja.

– Najveći dio policajaca to ne čini, ali, Bože moj, u svakom žitu ima kukolja, zadaća je policije da ih otkrije, a naša da ih kazneno gonimo, rekao je Jelenić.

Prvoosumnjičenog 52-godišnjeg policajca terete da je pritom poduzeo više radnji s ciljem da njegov vršnjak ne bude kažnjen pa je nazvao lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda i zatražio od njega da za šestookrivljenog naknadno izradi dokumentaciju za lov.

Dvojica policajaca zatim su prema nalogu 52-godišnjeg policajca u evidencijama zabilježili da je šestoosumnjičeni nakon lova imao urednu dokumentaciju za lov.

Policija se odlučno bori protiv korupcije, tvrdi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Policija ne štedi nikoga, uključujući i svoje djelatnike ako su upleteni u bilo kakve koruptivne radnje i mislim da je to poruka koju građani RH žele čuti, kaže Božinović.

Ribarski inspektor primio mito od ribara, ravnatelji Brijuna i Kopačkog rita protuzakonito zapošljavali

Istragom je obuhvaćen i drugoosumjičeni 50-godišnjak kojeg terete da je 52-godišnjem ribarskom inspektoru iz Ministarstva poljoprivrede dao mito u robi kako bi izbjegao sankcioniranje za protuzakoniti ribolov. Inspektor protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak iako je to bio dužan te je, unatoč sumnji, na višim instancijama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru.

Policija je osumnjičila i ravnatelja Parka prirode Kopački rit za zlouporabu položaja jer je navodno na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenog 48-godišnjaka na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa jer mu je prije polaganja omogućio uvid u pismeni ispit.

Ravnatelja Kopačkog rita terete i da je, koristeći dobre poslovne odnose s ravnateljem Brijuna, zatražio da zaposli njegova nećaka bez javnog natječaja, što je ravnatelj Brijuna i učinio.

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestila na svojim internetskim stranicama da je USKOK-u podnijela prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem te devet osumnjičenih predala pritvorskom nadzorniku. Napominju da su osumnjičeni policijski službenici do daljnjega udaljeni iz službe.

USKOK je na svojim stranicama objavio da je predložio određivanje istražnog zatvora za trojicu okrivljenika. Nacionalni park Brijuni izvijestio je da njihov ravnatelj nije jedan od uhićenih. (hrt)

Facebook Comments