Ne može se održati ni sjednica državnog parlamenta, zemlja tone u političku krizu

BOSNA I HERCEGOVINA U POTPUNOJ BLOKADI

Propao je pokušaj održavanja izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što se na njoj nije pojavio dovoljan broj srpskih zastupnika čime se vlast na državnoj razini našla u potpunoj blokadi osam mjeseci nakon izbora.

Na izvanrednoj sjednici državnog Zastupničkog doma trebalo se raspravljati o migrantskoj krizi i pravosuđu BiH, no na kraju nije održana jer je utvrđeno da ne postoji entitetska većina iz Republike Srpske za utvrđivanje dnevnog reda čime zemlja tone još dublje u političku krizu i potpunu blokadu.

Srpski zastupnici na taj način prosvjeduju zbog blokade uspostave Vijeća ministara koja je zaustavljena zbog inzitiranja bošnjačkih stranaka da nova vlast aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO-u, čemu se srpska strana protivi.

  • Odvijanje današnje sjednice na ovakav način je pokazatelj da idemo korak nazad – rekla je u izjavi za medije predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH). Ocijenila je kako se moraju ispuniti pretpostavke za rad toga parlamentarnog doma, a to je prije svega uspostava izvršne vlasti nakon izbora.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituiranja nije održao nijednu sjednicu. Mediji navode kako to ipak nije spriječilo parlamentarce da dobiju visoke plaće i naknade za rad.

Bošnjačke stranke na čelu sa SDA Bakira Izetbegovića inzistiraju na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u kao preduvjetom za izbor novog Vijeća ministara BiH čemu se protive srpske stranke koje predvodi SNSD Milorada Dodika. (jutarnji.hr)

Facebook Comments