Sve više oboljenja od melanoma

Svakih devet minuta jedna osoba u svijetu umre od melanoma – najopasnije kožne bolesti. U Hrvatskoj – sve je više slučajeva oboljenja. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2016. – broj novooboljelih popeo se na 800 – što je za gotovo četvrtinu više nego godinu prije.

Ipak – i ova teška bolest izlječiva je – ako se otkrije na vrijeme. Zato je iznimno važno pravilno se zaštititi od sunčeva zračenja i općenito brinuti se za zdravlje svoje kože.

Omiljena ljetna razonoda lako se može pretvoriti u noćnu moru. Svakog dana u Hrvatskoj dvije osobe saznaju da boluju od melanoma.

– Melanom je jedan od najzloćudnijih tumora u ljudi. Obično je tamno pigmentiran: smeđe, crno, sivo, međutim ima naravno i drugačijih boja i oblika melanoma, pojašnjava Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

Mnogi nisu svjesni opasnosti. Zato i ne čudi što se, nažalost, polovina melanoma u nas otkriva u uznapredovaloj fazi.

Najbolja je zaštita izbjegavati sunce od 10 do 17 sati. Pomažu i kozmetički preparati ako ih pravilno biramo i nanosimo.

Dermatolozi i ovog ljeta pozivaju na besplatne preventivne preglede duž jadranske obale. U nedavnoj akciji na Cresu, Lošinju, Unijama i Susku pregledali su 805 osoba i pronašli čak 354 sumnjive promjene na koži. (hrt.hr)

Facebook Comments