Nema indicija da iza ubojstva njemačkog političara stoji ekstremna desničarska mreža

UBOJICA JE DJELOVAO SAM?

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavo je u utorak u Berlinu kako zasada nema indicija da je Stephan E., osumnjičen za ubojstvo demokršćanskog političara Waltera Luebckea početkom travnja, djelovao u sklopu neke krajnje desne terorističke skupine.
“Istražitelji nisu naišli na tragove koji bi upućivali na to da je počinitelj djelovao kao dio terorističke mreže“, rekao je Seehofer na konferenciji za novinare o slučaju ubijenog političara Kršćansko-demokratske unije (CDU) Waltera Luebckea.

Seehofer je potvrdio napise medija po kojima se kod, u subotu uhićenog Stephena E. iz Kassela, radi o poznatom radikalnom desničaru na što “upućuju detalji iz njegove biografije“.

Ministar je upozorio na opasnost desno ekstremnog terorizma u Njemačkoj. “Desno ekstremistički napad na jednog vodećeg predstavnika države je poziv na uzbunu i to je napad na sve nas“, rekao je Seehofer.

Stephan E. (45) je i ranije bio umiješan u napade s desno ekstremnom pozadinom. Godine 1993. je bio uhićen nakon neuspjelog podmetanja bombe ispred jednog smještaja za izbjeglice te osuđen na šest godina zatvora.

Prema riječima direktora Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holgera Muencha, osumnjičeni posljednjih godina nije upadao u oči aktivnostima na desno ekstremnoj sceni.

Nakon spoznaja o desno ekstremnoj prošlosti osumnjičenog, istragu je u ponedjeljak preuzelo državno odvjetništvo u Karlsruheu koje se bavi slučajevima napada na državni poredak.

Kao mogući motiv ubojstva Luebckea, koji je obnašao visoke upravne funkcije u saveznoj pokrajini Hessen, navodi se to što je branio izbjegličku politiku kancelarke Angele Merkel.

Zbog zauzimanja za izbjeglice Luebcke je često primao prijetnje smrću, a nakon što je sve koji ne dijele kršćanske vrijednosti poput ljubavi prema bližnjima pozvao da napuste Njemačku, demokršćanski političar je zbog prijetnji dobio policijsku zaštitu.

Političari svih stranaka su izrazili ogorčenje Luebckeovim ubojstvom i pozvali su na otpor desno ekstremnom nasilju.

Gradonačelnica Koelna Henriette Reker, koja je i sama 2015. bila žrtvom napada jednog pripadnika desno ekstremne scene, poručila je na Twitteru kako napadi poput ovog pokazuju da “neprijatelji našeg otvorenog društva ne poznaju granice“. (jutarnji.hr)

Facebook Comments