Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Toplinski val u Europi

more ljeto

Na zapadu i sjeveru Europe bore se s nezapamćenim vrućinama. Temperature će dosezati više od 40 Celzijevih stupnjeva. Meteorolozi previđaju da će val toplog zraka iz Afrike preplaviti kontinentalni dio Europe, od Španjolske do Švicarske, a doći će i do Skandinavije.

Nije ovdje samo riječ o visokim temperaturama, poručuju europski meteorolozi – zbog sparine, odnosno velike vlažnosti zraka, većina Europljana imat će osjećaj da je gotovo 47 Celzijevih stupnjeva. Pa ne iznenađuju upozorenja.

– Ovo se mora shvatiti vrlo ozbiljno. Prema prognozama, ovo će biti jedan od najjačih toplinskih valova dosad, a sve zbog klimatskih promjena. Zato pozivamo građane da budu odgovorni i da se ne izlažu nepotrebnom riziku, upozorila je francuska ministrica zdravstva.

Ministrica poziva građane da ostanu u klimatiziranim prostorima, ali i da se slobodno kupaju u fontanama. Slično je i u Belgiji. Život izgleda kao usporeni film. Hladna pića, sladoled, sve su to kratkotrajna rješenja.

Ljeto je idealno za velike građevinske radove. Unatoč vrućini norma se mora ispuniti. Vruć asfalt na jakom suncu.

U Njemačkoj se očekuje rekordnih 40-ak stupnjeva. Petnaest je to više od prosjeka. Lokalne vlasti neprestano upozoravaju, sve su hitne službe u stanju pripravnosti.

I austrijske Alpe postaju tropsko područje. Tipična atrakcija – vožnja kočijom – unatoč visokim temperaturama i dalje je omiljena među turistima.(hrt)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal