Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

NAJVEĆA ZAPLJENA U POVIJESTI EUROPE! Policija pronašla više od 2500 kilograma opasne sintetičke droge, vrijedi nekoliko stotina milijuna eura

droga

Policija je pronašla 2500 kilograma metamfetamina skrivenog u skladištu u nizozemskoj luci Rotterdamu što je do danas najveća zapljena droge u Europi. Vrijednost zapljene droge procjenjuje se na nekoliko stotina milijuna eura.

Vlasti su prošli tjedan već bile pretražile skladište u rotterdamskoj luci i isprva im ništa nisu pronašle. Pomnijim pregledom agenti su opazili da su unutarnji zidovi skladišta manji od vanjskih. Drugo pretraživanje razotkrilo je da su unutar skladišta podignuti umjetni zidovi i u taj međuprostor bila je uskladištena droga. Agenti su pronašli i kamenje s rupama u kojima su bile skrivene vrećice s drogom.

U jednoj zgradi u Utrechtu policija je pronašla i 17.500 litara kemikalija za proizvodnju sintetičkih droga poput kristalnog metamfetamina i čišćenje nečistoća u kokainu, a što je povezano s drogom u Rotterdamu.

Glasnogovornik policije tvrdi da spomenuti dokazi pokazuju da se Nizozemska koristi za proizvodnju droge, premda se malo proizvedene droge u toj zemlji i konzumira. “Droga više puta mijenja vlasnika prije nego što se s njom izađe na tržište pa je teško reći koliko točno vrijedi. Na temelju onoga što smo vidjeli, što se tiče metamfetamina, vjerujemo da je Nizozemska tranzitna zemlja”, rekao je glasnogovornik, a prenio Irish Times.

Ove godine u Nizozemskoj izvedene su četiri veće racije u laboratorijima za proizvodnju kristalnog metamfetamina. Uz ovu u Rotterdamu i Utrechtu, jedan laboratorij pronađen je na brodu pored Moerdijka; jedan je lociran u Wateringenu pored Haaga, gdje je pronađeno 80 milijuna eura vrijedna količina metamfetamina, a jedan je otkriven u samom centru Haaga.

Policija je navela da su u dva nizozemska slučaja uhićeni i sumnjivci iz Meksika, jedan od kojih je podrijetlom iz meksičke regije Sinaloa, lokacije gdje operira istoimeni narkokartel, svojevremeno “najjači narkokartel na svijetu”.

Količina droge koja je zaplijenjena u Rotterdamu i intervencije na lokaciji i njezina blizina luci, čiji korumpirani djelatnici po “pošiljci” mogu zaraditi između 75 i 125 tisuća eura, doveli su policiju do zaključka da je zapljena droge u Rotterdamu najznačajnija do sada.

Zasad nisu objavljeni nikakvi podaci o uhićenjima, istraga je u tijeku, ali postoje indikacije da meksički narkokarteli preko Nizozemske u Europu žele dopremiti kristalni metamfetamin koji izaziva jaku ovisnost. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal

Muškarac s mitraljezom u ruci ušetao na proslavu rođendana, počeo pucati i vikati: ‘Gasi muziku!‘

OgPortal

Prometna nesreća u tunelu Mala Kapela

OgPortal