Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sve više ovisimo o svemirskoj tehnologiji, koja bi u ratu mogla postati metom’

Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels- North Atlantic Council Meeting

NATO PRVI PUTA USVOJIO SVEMIRSKU POLITIKU, OPIRE SE MILITARIZACIJI? ‘

NATO je po prvi puta usvojio svoju svemirsku politiku, stvarajući tako okvir za suočavanje s prijetnjama ključnoj svemirskoj infrastrukturi, poput komunikacijskih i navigacijskih satelita, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak.
“Danas je NATO poduzeo još jedan važan korak u našoj prilagodbi prihvaćanjem prve svemirske politike”, napisao je Stoltenberg na Twitteru za vrijeme sastanka ministara obrane u Bruxellesu.

Politika ima za cilj koordiniranje napora članica NATO-a u suprostavljanju izazovima koji nastaju u svemiru. Savez ne želi razviti vlastite svemirske kapacitete.

“Ne želimo militarizirati svemir”, rekao je Stoltenberg u srijedu, na prvom danu dvodnevnih razgovora ministara.

NATO sve više ovisi o svemirskoj tehnologiji, a koristi ju u vojnoj komunikaciji, navigaciji i prikupljanju informacija.

Napadi na satelite u doba rata mogli bi biti korišteni kako bi paralizirali svakodnevne aktivnosti poput kartičnog plaćanja ili upravljanja prometom.

Kasnije ove godine NATO bi mogao dodati svemir na listu svojih operativnih područja, uz zemlju, more, zrak i kibernetičko područje koje je dodano 2016.

Time bi bilo omogućeno izdvajanje dodatnih resursa te bi napad u svemiru bio tretiran slično napadima u drugim područjima.

Očekivao se dolazak trenutnog obnašatelja dužnosti ministra obrane SAD-a Marka Espera na sjednicu u četvrtak, kako bi obavijestio kolege o napetostima između SAD-a i Irana.

“Moramo izbjeći eskalaciju, moramo izbjeći pogrešnu procjenu u Perzijskom zaljevu”, rekao je Stoltenberg u srijedu. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal