Aktualno OG sada Ogulin

Lička Majka od Utjehe – promocija i projekcija filma

Danas će se, od 19 i 30 sati, održati predstavljanje i projekciju znanstveno-obrazovnog filma “Lička Majka od Utjehe” koji prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Gospićko-senjskoj biskupiji te predstavlja svojevrstan kulturološki putopis kroz istaknuta, ali i pojedina malo poznata marijanska svetišta, među kojima i ona u Oštarijama i Trošmariji.
Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem, a posebnu pozornost posvećuje spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima i rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja.
U filmu su prikazane i povijesne utvrde Modruš, Nehaj, Sokolac, Cetingrad, Drežnik-grad ali i Stari grad Ogulin te Zavičajni muzej Ogulin koji je snimateljsku ekipu na čelu s voditeljicom projekta dr. Hrvojkom Mihanović-Salopek ugostio u lipnju 2018. godine. Projekt je vođen pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije, a voditeljica projekta, scenaristica i redateljica dr. Hrvojka Mihanović-Salopek predstaviti će ovaj hvalevrijedan projekt večeras  u Zavičajnom muzeju Ogulin s početkom u 19.30 sati.