Trump i kineski čelnik dogovorili obnovu trgovinskih pregovora: ‘Nema važnije stvari od dijaloga’

VELIKI PREOKRET NA SUMMITU U OSAKI

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump složili su se u subotu, na marginama summita G 20 u Osaki, oko ponovnog pokretanja trgovinskih pregovora između dvije najjače ekonomije svijeta.

Kako prenose svjetske agencije pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Xinhua, dvije su se zemlje također složile da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u svibnju, obnoviti “na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja”.

Američki predsjednik ocijenio je u subotu sastanak sa svojim kineskim kolegom “odličnim”, no nije pritom govorio detaljnije o mogućem napretku u okončanju trgovinskog rata između Kine i SAD-a, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Imali smo jako dobar sastanak s predsjednikom Xijem, rekao bih odličan”, izjavio je Trump na marginama sastanka na vrhu zemalja G20, najrazvijenijih zemalja svijeta.

Trump je također rekao da se s Kinom “pregovori nastavljaju”, a da će više detalja o sastanku s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dati na tiskovnoj konferenciji tijekom dana.

Uoči samih razgovora američki predsjednik je izjavio kako je spreman na “povijesni” trgovinski sporazum s Kinom. “Biti će to od povijesnog značaja ako budemo mogli doći do trgovinskog sporazuma”, kazao je Trump. “Potpuno smo otvoreni za to”, dodao je.

Govoreći o odnosima s Kinom Trump je također rekao:

– Imamo čvsto prijateljstvo, poput onoga s Mohammedom. Moram reći da su naši odnosi sjajni i to je jako važno, osobito ako se radi o Saudijskoj Arabiji, ili Kini, ili bilo kojoj drugoj zemlji, govorim iz poštovanja. Ili Sjevernoj Koreji. Dobri odnosi su jako važni, inače sve završi sa ratom i puno problema, pojasnio je.

Kineski predsjednik inzistirao je pak uoči razgovora na činjenici kako je “dijalog” puno poželjniji nego “sukobljavanja”.

“Tijekom četrdeset godina jako su se velike promjene dogodile u međunarodnoj situaciji kao i u kinesko-američkim odnosima, no glavne činjenice ostale su nepromijenjene. Kina i Sjedinjene Države obje su profitirale od suradnje i gubile u sukobljavanju”.

“Suradnja i dijalog bolje su od trvenja i sukobljavanja”, kazao je kineski predsjednik dodavši kako je “spreman danas razmijeniti stajališta o fundamentalnim pitanjima koja se tiču razvijanja kinesko-američkih odnosa, postavljanja pravca razvoja tih odnosa u nadolazećem razdoblju i unapređivanja tih odnosa utemeljenih na suradnji i stabilnosti”.

Kasnije je Trump potvrdio kako neće biti uvođenja dodatnih sankcija Kini “barem za sada” s obzirom da obje strane nastavljaju s pregovorima te je potvrdio da će američke tvrtke nastaviti opskrbljivati kineskog telekomunikacijskog diva Huawei.

Po Trumpovim riječima, pregovori će se nastaviti “tamo gdje smo stali” kada je došlo do njihova prekida ranije tijekom godine.

Također je potvrdio kako će Kina povećati svoju kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Trump je kazao kako će američkim tvrtkama biti dopušteno opskrbljivati kineskog telekomunikacijskog diva Huawei.

“Šaljemo i prodajemo Huaweiju velik broj proizvoda koji se sklapaju u razne stvari koje oni izrađuju i kazao sam da je to OK, da ćemo nastaviti prodavati te proizvode”, rekao je američki predsjednik.

“Zastajemo s carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode”, kazao je Trump potvrdivši kako se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dogovorio da će SAD odustati od uvođenja novih carinama na kineski uvoz, dok će Kina kupiti više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Zajednički interesi Kine i SAD-a veći su od naših razlika, kazao je jedan kineski diplomat u subotu, nakon razgovora predsjednika dviju zemalja na marginama sastanka G20 u Osaki.

“Kina i SAD obje se nadaju da svijet može ostvariti stabilan rast”, kazao je novinarima Wang Xiaolong, posebni izaslanik ministarstva vanjskih poslova na skupu G20 i glavni direktor Odjela za međunarodne gospodarske odnose.

Primirje koje su danas postigle dvije najveće ekonomije svijeta donijelo je olakšanje svjetskim čelnicima okupljenim u Osaki, s obzirom na to da je godinu dana trgovinskog rata donio ogromne troškove tvrtkama, mjerene milijardama, srezalo globalnu proizvodnju i opskrbu te zabrinulo financijska tržišta.

 

Donald Trump izjavio je u subotu kako cijeni saudijsku kupovinu američke vojne opreme, a prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana nazvao je “svojim prijateljem” koji je radio na otvaranju zemlje gospodarskim i društvenim reformama.

– Čast mi je biti s krunskim princem Saudijske Arabije, mojim prijateljem – čovjekom koji je u posljednjih pet godina stvarno radio stvari na otvaranju Saudijske Arabije – kazao je Trump uoči bilateralnog sastanka s princom u Osaki.

– Posebno mislim na ono što ste učinili za žene i uvidjeli što se događa – to je kao revolucija na vrlo pozitivan način – dodao je on na marginama sastanka na vrhu skupine G20, pa nastavio s hvalospjevima.

– Jednostavno vam želim zahvaliti u ime mnoštva ljudi i želim vam čestitati. Doista ste obavili spektakularan posao, rekao je.

Trump je odbio odgovarati na pitanja novinara o tome hoće li govoriti o prošlogodišnjoj smrti saudijskoga novinara Jamala Khashoggija, kritičara saudijskoga režima. Na sastanku s medijima prije doručka, Trump je izignorirao barem dva pitanja, pa umjesto o ubijenog novinaru govorio o planovima da posjeti Kim Jong-una.

CIA je utvrdila da je princ naredio njegovo ubojstvo, ali su saudijski dužnosnici negirali bilo kakvu umiješanost. (jutarnji.hr)

Facebook Comments