Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mjera mu je određena na zahtjev Hrvatske koja ga je zbog ubojstva osudila na 21 godinu zatvora

CRNA GORA SINĐELIĆU ODREDILA EKSTRADICIJSKI PRITVOR

Podgorički Viši sud odredio je ekstradicijski pritvor Saši Sinđeliću, svjedoku pokajniku crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u slučaju pokušaja državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016., na zahtjev Hrvatske koja ga je pravomoćno osudila na 21 godinu zatvora zbog ubojstva počinjenog na njezinom teritoriju.
Kako je u utorak za Hinu priopćila savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović, Sinđeliću je ekstradicijski pritvor određen jer je za njim raspisana Interpolova potjernica.

“Sudac istrage Višeg suda u Podgorici odredio je ekstradicijski pritvor Saši Sinđeliću zbog postojanja potjernice Interpola”, rekla je Muzurović.

Crnogorska uprava policije prioćila je da je Saša Sinđelić uhićen na temelju međunarodne potjernice NCB Interpol Zagreb.

Potjernica je, kako navedeno u priopćenju crnogorske policije, raspisana zbog izdržavanja kazne zatvora po pravomoćnoj presudi u trajanju od 21 godinu, “na koju je osuđen zbog kaznenog djela ubojstva i kaznenog djela teške krađe počinjenih na teritoriju Republike Hrvatske”.

Sašu Sinđelića osudio je Županijski sud u Vukovaru 2012. godine na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa 2002. Presuda je postala pravomoćna 28. veljače 2012.

Viši sud u Podgorici prethodno je, odlukom od 22. travnja, odbio zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Kako je Hini u utorak pojašnjeno iz podgoričkog Višeg suda, zahtjev za izručenje tada je odbijen jer se u tom trenutku Sinđelić nije nalazio na teritoriju Crne Gore.

“Saša Sinđelić se u trenutku donošenja odluke o odbijanju izručenja nije nalazio u Crnoj Gori, tako da njegovo izručenje Republici Hrvatskoj nije bilo moguće”, priopćeno je Hini iz Višeg suda u Podgorici.

U međuvremenu je Sinđelić 17. lipnja ilegalno došao u Crnu Goru, tvrdeći da mu je u Srbiji život u opasnosti. Budući da je za njim bila raspisana Interpolova tjeralica, on je uhićen te je nakon saslušanja kod suca istrage smješten u ekstradicijski pritvor.

“Postupak o zahtjevu Republike Hrvatske za izručenjem Saše Sinđelića vraćen je na početak i sud će se o tom zahtjevu izjasniti u zakonskom roku”, doznaje se na Višem sudu.

Sinđelić je bio glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv četrnaest optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora. Na temelju njegovog iskaza svi okrivljeni, među njima dvojica agenata Ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal