Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković i Kuščević dogovorit će se da on podnese ostavku?

Andrej Plenković ist

Izvori bliski Plenkoviću poručuju da je zahtjev za Kuščevićevu ostavku bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci nikome u vodstvu HDZ-a nisu to spomenuli.
Premijer Plenković koalicijski sastanak u povodu zahtjeva partnera, ponajprije HNS-a, za smjenjivanje ministra uprave Lovre Kuščevića vrlo vjerojatno neće sazvati ovaj tjedan. Plenković je, naime, u Bruxellesu na pregovorima o formiranju najvažnijih institucija EU, potom slijedi sjednica Vlade, ali i premijerov službeni put u Poljsku. Dok je premijer u Bruxellesu, gotovo svi HDZ-ovi partneri izjasnili su se da ministar Kuščević zbog otkrivenih nekretninskih afera treba otići iz Vlade. Prvi je to artikulirao HNS, ali svojim zahtjevom upućenim preko medija narodnjaci su, izgleda, razljutili premijera. REKONSTRUKCIJA VLADE Kuščević ipak odlazi iz Vlade. Afere ministra uprave naljutile cijelu koaliciju Nisu jasne namjere HNS-a Izvori bliski Plenkoviću poručuju da je to bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci, tvrdi izvor blizak premijeru, ni Plenkoviću ni ikome u vodstvu HDZ-a nisu spomenuli da bi Kuščević trebao biti smijenjen.

Očekuje li premijer da ministar uprave sam podnese ostavku, u njegovu krugu nisu ni potvrdili ni demantirali nego su poručili da će to biti stvar dogovora Plenkovića i Kuščevića te da će premijer nakon povratka iz Bruxellesa ponovno razgovarati s ministrom uprave. Kuščević je, očito, na izlaznim vratima iz Vlade, ali premijer ne želi da ispadne da ga smjenjuje pod pritiskom HNS-a nego da to bude njegova odluka. Takav se zaključak nameće iz razgovora s premijeru bliskim izvorima jer nitko niti brani Kuščevića niti demantira da bi on trebao otići iz Vlade, jedini fokus jest na tome da ne ispadne da premijeru partneri postavljaju ultimatume. Međutim, u cijeloj je priči još prilično puno nepoznanica. I dalje je nejasno ima li Plenković ipak šanse otići u Bruxelles, kako će se postaviti prema partnerima, odnosno može li HNS doživjeti sudbinu Mosta, i na koji način će Kuščević otići iz Vlade. Za to vrijeme članovi Predsjedništva HDZ-a s kojima smo razgovarali jedine informacije o Kuščevićevoj sudbini dobivaju iz medija.

Predsjednica Grabar-Kitarović jučer je poručila da su institucije države stabilne te da ona, kao predsjednica RH, u ovom trenutku nema nikakve potrebe uključivati se u raspravu o ministru Kuščeviću. – To je stvar premijera i njegove koalicije – odgovorila je novinarima. Ministar Kuščević jučer nije odgovarao na telefonske pozive, pa se ne zna hoće li dati ostavku pod teretom afera s prenamjenama zemljišta na kojima se obogatio.(vecernji.hr)

 

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal