Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

“BiH na rubu raspada, Dodik mora otići”

1200px-Milorad_Dodik_2016-mc.rs

Nakadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling u srijedu je otvoreno pozvao na uklanjanje s dužnosti sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika ističući kako je riječ o političaru koji zagovara raspad BiH i otvoreno krši ustav i zakone svoje zemlje te niječe strašne zločine poput genocida nad Bošnajcima Srebrenice.

U autorskom tekstu za Deutsche Welle (DW) Christian Schwarz-Schilling je iznio dramatičnu ocjenu kako je BiH pred raspadom zbog jačanja nacionalističkoh snaga koje sve više rade na njezinoj podjeli.

Ako se Zapad i dalje bude zadovoljavao ulogom promatrača zemlja će se raspasti i to će imati teške posljedice za čitav zapadni Balkan, ali i za Europu”, napisao je njemački političar koji je obnašao dužnost visokog predstavnika u BiH od 2006. do 2007. godine a prije toga je deset godina radio kao međunarodni posrednik za tu zemlju.

Najveću opasnost po opstanak BiH Schwarz-Schilling vidi u osobama poput Dodika kojega naziva “ekstremnim srpskim nacionalistom”.

Podsjeća na Dodike otvorene izjave kako se ne osjeća predsjednikom Bosne i Hercegovine jer ta država za njega zapravo i ne postoji kao i na to da Dodik blokira uspostavu Vijeća ministara osporavanjem njezina puta ka članstvu u NATO-u.

Zbog Dodikovih političkih igara ne zasjeda ni parlament BiH pa ta zemlja nije bila u stanju izabrati ni zastupnike koji će je predstavljati u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i po tome će biti novi jedinstveni negativni primjer u cijeloj Europi, navodi Schwarz-Schilling.

Podsjetio je i na uvrede koje je Dodik izrekao na račun dosadašnje veleposlanice Njemačke u BiH Christiane Hohmann koju je optužio za “protusrpsko djelovanje” i odbio je primiti u oproštajni posjet.

Bivši visoki predstavnik podsjeća kako su sve ovo Dodikovi ispadu u samo nekoliko proteklih tjedana a na tragu su njegovih opetovanih istupa u kojima je dovodio u pitanje kako opstanak BiH tako i povijesne činjenice o zločinima poput srebreničkog.

– Dodik odavno tvrdi da se strašni genocid u Srebrenici, koji je nakon dugogodišnje istrage i kroz najviše sudske odluke potvrdio Međunarodni sud u Den Haagu, nije dogodio. Sada, na funkciji predsjednika BiH, Dodik na isti način tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo, što je provokacija ne samo za stanovnike BiH već i za međunarodnu zajednicu. U Njemačkoj i nekim drugim zemljama nijekanje zločina je kažnjivo kazneno djelo. Kada će se tako nešto dogoditi u BiH? Kada će tamo biti povučene pravne konzekvence i kada će doći do opoziva jednog ovakvog predsjednika?, upitao je Schwarz-Schilling.(hrt)

Posljednje objavljeno

Umro je Ramsey Clark, bivši američki ministar pravosuđa koji je bio pravni savjetnik Miloševiću

OgPortal

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

OgPortal

Pohane polpete od brokule

OG Portal

Korona party usred Zagreba: ‘Mladež se zabavlja. Sramotno’

OgPortal

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal

Provedena akcija na alkohol -11 vozača isključeno iz prometa

OgPortal