Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izbor predsjednika Europskog parlamenta

eu zg

Između 9 i 13 sati u srijedu očekuje se glasovanje za predsjednika Europskog parlamenta, a uoči toga kratko će se predstaviti kandidati.
S Europskog vijeća, koje je trajalo dva i pol dana, europski su čelnici preporučili Parlamentu da se za predsjednika na prve dvije i pol godine mandata izabere Bugarin, socijaldemokrat Sergej Stanišev, a na drugu polovicu mandata Nijemac, član europskih pučana Manfred Weber.

U Europskom parlamentu potvrđeno je da će kandidat socijalista biti potpredsjednik njihova kluba zastupnika, Talijan David-Maria Sassoli.

Na vijesti iz Bruxellesa o dogovorenom paketu, zastupnici socijalista u početku su reagirali negodovanjem, pa je još uvijek upitno kako će taj prijedlog proći u Europskom parlamentu.

Europski pučani neće imati svojeg kandidata. Nakon sastanka njihova kluba, Manfred Weber rekao je da će njihovi zastupnici podržati kandidata socijalista jer poštuju ravnotežu moći.

On je izrazio razočaranje i zbog toga što Europsko vijeće nije poštovalo proces tzv. spitzenkandidata, zbog čega je izgubio funkciju predsjednika Europske komisije. Weber je rekao da će se kao čelnik kluba pučana u Europskom parlamentu i dalje boriti za demokratsku Europu koja je u rukama građana.

Odabiru predsjednika mogu prethoditi i do četiri kruga glasovanja. Nakon što novoizabrani predsjednik preuzme dužnost, zastupnici će izabrati i 14 potpredsjednika, te odlučiti o broju i veličini odbora.

Također će se objaviti sastav odbora. Imenovanje zastupnika u odbore rezultat je dogovora klubova zastupnika. Podsjetimo, u utorak je konstituiran deveti saziv Europskog parlamenta, u kojem je među 751 zastupnikom i 11 hrvatskih. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Započeli su radovi sanacije odlagališta otpada „Sodol“

OgPortal

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal