Kremlj – Požar na podmornici “državna tajna”

Pojedinosti o požaru na ruskoj podmornici “neće biti objavljene”, priopćio je u srijedu Kremlj, objasnivši da je riječ o “državnoj tajni”.

  • Ta informacija ne može biti u cijelosti objavljena. Ona spada u kategoriju državne tajne, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ocijenivši da je to “sasvim normalna” odluka.
  • Ruski glavni stožer posjeduje kompletnu informaciju o tragediji, dodao je.

Dio posade preživio požar na ruskoj podmornici

Nekoliko članova posade preživjelo je nesreću, objavila je ruska vojska.

  • Poginulo je 14 članova posade. Ostali su spašeni, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu, a prenosi Interfax.

U požaru u ponedjeljak navečer na vojnoj podmornici, koja se, po službenoj verziji, bavila znanstvenim istraživanjima oceanskog dna i morskih ekosustava, poginulo je 14 mornara, među kojima sedmorica kapetana prvog reda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministru Šojguu da ode u Severomorsk, vojnu luku na ruskom Arktiku kamo je podmornica stigla nakon nesreće, i “utvrdi uzroke te tragedije”.

Ta je luka sjedište ruske Sjeverne flote. Do nesreće je došlo u ruskim teritorijalnim vodama u Barentsovu moru, rekao je ministar.

Ministarstvo obrane je objavilo da su mornari stradali od otrovnog dima, a da je posada požar ugasila. Uzroci nesreće utvrđuju se, dodalo je ministarstvo.

Ministarstvo obrane još nije objavilo ime podmornice niti pojedinosti o posadi. Ruska novinska agencija RBC objavila je da se nesreća dogodila na nuklearnoj podmornici Lošarik. Gazeta.Ru je izvijestio da je riječ o podmornici AS-31. List je pozivajući se na neimenovani izvor objavio da se čini da je požar bio izazvan kratkim spojem.

Po ruskim medijima, mogla bi biti riječ o nuklearnoj podmornici AS-12 “Lošarik” koja nije naoružana, a služi za istraživanja i posebne operacije u velikim dubinama.

Nesreća podsjeća na tragediju nuklearne podmornice Kursk, ponosa ruske Sjeverne flote, koja je potonula tijekom vježbi u Barentsovu moru sa 118 članova posade 12. kolovoza 2000., na početku Putinova mandata. (hrt.hr)

Facebook Comments