Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Putin s Papom u sjeni krize u Ukrajini

Papa i Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Rim u jednodnevni službeni posjet Italiji. Prije sastanka s talijanskim državnim vrhom, u Vatikanu ga je primio papa Franjo.

Nagađa se da bi taj susret mogao biti uvod u povijesni prvi posjet Svetog Oca Rusiji. Papa s Putinom želi razgovarati o smirivanju stanja u Ukrajini, gdje Rusija aktivno podupire separatiste. Ukrajina, točka prijepora između Rusije i Vatikana, bila je glavna tema razgovora koji su se održali u službenoj papinskoj knjižnici u Vatikanskoj palači.

Susret Papa-Putin održan je dan prije nego što će ukrajinski katolički čelnici doći u Vatikan kako bi razgovarali o krizi u svojoj zemlji.
Ovo je treći susret Pape i Putina. Prilikom posljednjeg susreta 2015. Papa je pozvao Putina da učini “iskrene i velike napore” kako bi se postigao mir u Ukrajini te da privede kraju sukob između ukrajinske vlade i proruskih separatista na istoku.

U petak predvodnici ukrajinske Katoličke crkve s vatikanskim će dužnosnicima započeti dvodnevni sastanak na kojem će raspravljati o različitim problemima u toj bivšoj sovjetskoj državi.

Napetosti u religijskoj zajednici u Ukrajini nastale su prošle godine kada je Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je stoljećima bila pod nadzorom Ruske pravoslavne crkve, proglasila autokefalnost i ustanovila nacionalnu crkvu.
Rusija ne želi priznati autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njezin autonomni status, tvrdeći da je taj potez bio motiviran više političkim nego vjerskim razlozima.

Putin je stao na stranu Ruske pravoslavne crkve te optužio vladu u Kijevu za očito miješanje u pravoslavlje u Ukrajini.

Sastanak Putina i Pape bio je njihov prvi susret nakon što su se papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarh Kiril susreli 2016., što je označilo korak u zbližavanju istočnog i zapadnog kršćanstva koja su u raskolu posljednjih 1000 godina.

Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski vođa i Boris Jeljcin, prvi ruski predsjednik nakon raspada Sovjetskog Saveza, pozvali su tadašnjeg papu Ivana Pavla II. u posjet zemlji.

No on nije bio moguć zbog napetosti između Vatikana i Ruske pravoslavne crkve koja je najutjecajnija pravoslavna crkva sa 165 milijuna vjernika od ukupno 250 milijuna pravoslavnih kršćana na svijetu.

Osim što se susreo s Kirilom prije tri godine, što je bio prvi susret u povijesti rimokatoličkog pape i ruskog pravoslavnog patrijarha, Franjo je posjetio brojne zemlje s prevladavajućom pravoslavnom populacijom.

Posljednje su bile Rumunjska i Bugarska te Sjeverna Makedonija ranije ove godine. (hrt)

Posljednje objavljeno

Iz novinarske arhive – i pred 19 godina Ogulin se u travnju zabijelio, a mladi Crvenog križa pripremali za natjecanje

OgPortal

Malta: Dođite na ljetovanje, dobit ćete 200 eura po osobi

OgPortal

Škola prijavila Miroslava Škoru zbog skupa bez dozvole

OgPortal

Šuput vozila Blooma u kolicima: Divno te vidjeti, Majo, s bebicom

OgPortal

Američki institut objavio novu procjenu: Hrvatska pri kraju vrhunca trećeg vala

OgPortal

Održana sjednica Mjesnog odbora Salopek selo

OgPortal