Aktualno Županija

Večeras otvorenje Muzeja Domovinskog rata na Turnju – dolazak najavila predsjednica RH, za građanstvo otvoren od sutra

Sve je spremno da Karlovac dobije još jedan muzej. Petnaestak godina od prvobitne ideje o osnivanju Muzeja Domovinskog rata i više godina otkako se na području Turnja nalazi zbirka naoružanja koja je postala i ponajveća karlovačka turistička atrakcija, konačno će biti otvoren i zatvoreni izložbeni prostor.

Kako su kazali u Gradskom muzeju Karlovac koji upravlja i muzejom na Turnju, ovaj je prostor posvećen svim Karlovčanima, hrvatskim braniteljima i civilima koji su obranili svoj grad. Kako je u vrijeme ratnih zbivanja izgledao svakodnevni život najbolje prikazuje postav karlovačkog novog muzeja. Nakon službenog otvorenja 5. srpnja, Muzej Domovinskog rata bit će otvoren za sve posjetitelje, koji će 6. i 7. srpnja moći besplatno razgledati izložbeni prostor.

Kompleks se proteže na 13.000 kvadrata, a Domovinski rat će biti predstavljen stalnom izložbom Karlovac 1991. – 1995. u zgradi Californije, sačuvanoj s oštećenjima zadobivenim u ratu i zatvorenoj staklom, koja je i sama muzejski eksponat, te vanjskom izložbom vojne tehnike.

 

– U prostoru Muzeja moći će se razgledati stalni postav s više od 350 predmeta, 3 sata multimedijskih sadržaja, animacija, filmova, glazbe i fotografija. Izložba je velikim dijelom interaktivna i zbog toga će posebno biti zanimljiva mladim posjetiteljima. Unutar muzeja nalazi se i Spomen – soba posvećena poginulim braniteljima, višenamjenska dvorana, biblioteka, suvenirnica i caffe, opisuju iz Gradskog muzeja Karlovac, u sklopu kojeg je i Muzej na Turnju.

Grad Karlovac je dopunio i autobusnu liniju Aquatika – Grabrik – Jamadol. Od subote, 6. srpnja u tu liniju uključen je i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Za sve građane prijevoz je besplatan 5., 6., i 7. srpnja. (KAportal)