Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD traži od Njemačke da pošalje vojnike u Siriju

US Ambassador visits PRT Farah

Sjedinjene Države zatražile su od Njemačke da podupre borbu protiv ostataka radikalne islamističke skupine Islamske države (IS) slanjem vojnika u pomoć Sirijskim demokratskim snagama (SDF) na sjeveroistoku Sirije.

Posebni američki izaslanik za Siriju i koaliciju protiv IS-a James Jeffrey želi da njemačka vlada pošalje vojne instruktore, stručnjake za logistiku i tehničare Bundeswehra.

“Želimo da njemački vojnici dijelom zamijene naše vojnike”, kazao je Jeffrey za novinsku agenciju dpa i tjednik Welt am Sonntag.

Očekujem odgovor do kraja mjeseca, dodao je.

Američke oružane snage pomažu SDF-u kojeg čine kurdske neregularne naoružane postrojbe YPG i druge pobunjeničke skupine. U ožujku je SDF zauzeo posljednju utvrdu IS-a u Siriji ali su radikalni islamisti i dalje aktivni u ilegali.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u prosincu povlačenje ukupno dvije tisuće amerčikih vojnika koliko ih je stacionirano na sjeveroistoku Sirije. Kasnije je promijenio mišljenje i kazao da će ih otprilike 400 ostati kako bi pomogli u stabilizaciji kurdske regije koja se proteže na obje strane iračko-sirijske granice.

Otada SAD pokušava nagovoriti 80 saveznika u borbi protiv IS-a, uključujući Njemačku, da pošalju zamjenu za američke vojnike koji su se počeli povlačiti.

“Tražimo ovdje i kod drugih koalicijskih partnera dobrovoljce koji bi u tome sudjelovali”, izjavio je posebni američki izaslanik u petak nakon razgovora u Berlinu.

“Vjerujemo da ćemo na kraju uspjeti u tome”, dodao je.

Njemačka podupire savez protiv IS-a izviđačkim avionima i zračnim tankerima iz Jordana i instruktorima u Iraku.

Njihova misija trebala bi završiti krajem listopada ali je ministar vanjskih poslova Heiko Maas tijekom posjeta Iraku u lipnju signalizirao da bi mogla biti produljena.

Takvu odluku mora odobriti njemački parlament koji to može učiniti najranije u rujnu. (tportal.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal