Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mladi traže sretniju klimatsku budućnost

planet-zemlja

Klimatske promjene postaju sve važnija tema na globalnoj razini, posebno za mlade. Prosvjedni pokret mlade švedske aktivistice Grete Thunberg “Petak za budućnost”, kojem je namjera probuditi političare i upozoriti ih na taj problem, u svijetu poprima goleme razmjere.

Istodobno, Ujedinjeni narodi tvrde da je opasnost koju donose klimatske promjene sve veća te da – ono što se nekoć smatralo katastrofalnim upozorenjem – sada izgleda kao najbolji scenarij onoga što nas čeka.

Stotine tisuća mladih širom svijeta petak za petkom izlaze na ulice i bore se za zaštitu klime.

– Nemamo moć jer ne možemo glasovati. Ne radimo ništa što odrasli rade, samo kažemo: molimo vas, pomozite nam, ne uništavajte našu budućnost, poručuje aktivist iz SAD-a Zayne Cowie.

U svijetu odraslih Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a za krajnje siromaštvo i ljudska prava, u moru alarmantnih izvješća o klimi sastavlja još jedno. Kaže da je svijet na putu prema “klimatskom aparthejdu” u kojem će samo bogati moći kupiti izlaz iz vrućina i gladi prouzročenih posljedicama klimatskih promjena.

– Rješenja postoje. Preusmjerimo poreze s plaća na ugljik. Trebamo oporezivati zagađenje, a ne ljude. Prestanimo subvencionirati fosilna goriva. Novac poreznih obveznika ne bi se trebao koristiti za poticanje uragana, suša, toplinskih valova i otapanje ledenjaka. Prestanite s izgradnjom pogona za ugljen do iduće godine, kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

No, Alston je kritičan i prema UN-u, prema vlastima država, nevladinim organizacijama… Pozitivne pomake ipak nalazi u aktivizmu mladih. Osuđuje američkog predsjednika Donalda Trumpa za “aktivno utišavanje” znanosti o klimi. Brazilskog predsjednika kritizira zbog krčenja amazonske prašume radi rudarenja.

Klimatske promjene prijete poništavanjem posljednjih 50 godina napretka u razvoju, globalnom zdravlju i smanjenju siromaštva, upozorava Alston. Najsiromašnije zemlje odgovorne su za samo 10 posto emisije ugljičnog dioksida, ali snosit će najveći trošak. (hrt)

Posljednje objavljeno

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal

Potres magnitude 6 pogodio zapadnu Indoneziju

OgPortal

Knjiga za večeru

OgPortal

SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

OgPortal