Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kosor: ‘Brzo smo se dogovorili o Kuščeviću, ali ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet!’

press ispred vlade ist

ZAVRŠIO SASTANAK HDZ-a S KOALICIJSKIM PARTNERIMA

NOVO 15:40 – Predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika Robert Jankovics u utorak je nakon sastanka vladajuće koalicije rekao kako se koalicija dogovorila da će ostati zajedno te da će sljedeći parlamentarni izbori biti održani u listopadu 2020. godine.
“Razmatrali smo problematiku koja je najvažnija za građane, a to je ovršni zakon, koji sutra ide na prezentaciju i u četvrtak na Vladu, mislimo da je to trenutno najvažnije”, odgovorio je Jankovics upitan je li se na sastanku razgovaralo o ultimatumu HNS-a za Kuščevićevom ostavkom.

Na pitanje novinara je li premijer i dalje ljut na HNS, Jankovics je rekao: “Imali smo izuzetno iskren i dobar sastanak, a moje mišljenje je da odnosi više neće biti isti, nego dovoljno dobri da izdržimo do kraja”.

Kakvi su to točno odnosi Jankovics nije pojasnio, nego je rekao kako to znači da će novi ministar uprave biti u petak na dnevnom redu Hrvatskog sabora, dodao je da su pitali premijera o Kuščevićevom nasljedniku, no da odgovor nisu dobili, kao ni na pitanje o nasljedniku Marije Pejčinović Burić u Ministarstvu vanjskih poslova.

 

 

————————

15:03 Šef Sabora Gordan Jandroković nakon sastanka u Vladi dao je izjavu novinarima.

– Postoji suglasnost da treba mandat odraditi do kraja. Odluku o Kuščeviću smo donijeli autonomno. Smatram da je HNS svojim istupanjem otežao situaciju. To je protumačeno kao ultimatum, a HDZ je postupio kako je smatrao da je ispravno. Budite uvjereni, da smo smatrali da Kuščević treba ostati u Vladi on bi ostao, bez obzira što kažu koalicijski partneri. Ono što je učinio HNS nije bilo fer, ali to nije utjecalo na našu odluku, poručio je.

Na pitanje zašto Lovro Kušević ne vrati mandat saborskog zastupnika, nakon što je smijenjen s dužnosti ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, Jandroković je komentirao da se za to nisu stekli uvjeti.

– Nema pravomoćne presude, ne znam nijednog zastupnika koji je bio pod istragom, a dao je mandat na raspolaganje. Ima puno više lokalnih i drugih dužnosnika kojima se puno gore stvari stavljaju na teret, pa nisu vratili mandat, rekao je Jandroković.

————————

14:50 – Sastanak koalicijskih partnera u Vladi je završio oko 14.45 sati. Prvi je iz Vlade izašao HSLS-ovac Darinko Kosor.

– Što se tiče HSLS-a, ovo je zadnji put da trpimo da nam HNS i SDSS sole pamet, da svoje unutrašnje odnose prenose u koaliciju. Možemo se baviti raznim problemima, ali PR-ovskim aktivnostima se više nećemo baviti, poručio je Kosor.

– Treba reći da je tema oko Lovre Kuščevića postigla jedinstvo na koaliciji. Brzo smo se dogovorili. Ali ta odluka je davno donesena. Nikakvi uvjeti nisu stavljeni na stol, danas HNS ništa nije tražio, rekao je Kosor, ali je bio kategoričan vezano za HNS.

– Ako se ovo ponovi, mi više u tome nećemo sudjelovati.

————————

HNS ostaje u Vladi, ime novog ministra uprave još nije poznato – osim da nisu u igri oni koji su se ovih dana spominjali u kuloarima, ni Darko Nekić ni Josipa Rimac. Vladajući najavljuju da bi novi ministar mogao biti izglasan u petak u Saboru. To su bile novosti uoči sastanka vladajuće koalcije u 13.30 sati na koji su među ostalim došli Gordan Jandroković, Željko Reiner, Ivan Vrdoljak, predstavncii manjina, Darinko Kosor, Milijan Brkić i drugi.

HSLS-ovac Darinko Kosor poručio je da bi HNS morao otići iz Vlade.

– HSLS ne participira u Vladi. Moj stav je jasan, da treba otići Kuščević, ali da trebaju otići i nekorektni partneri, pa i po cijenu izbora. Izbori su uvijek realna opcija, ali oni ne mogu biti prije 10 mjeseca, rekao je Darinko Kosor.

Prije ulaska u Banske dvore Milijan Brkić je komentirao:

– Idemo prvo sjesti za stol, pa ćemo onda izvijestiti o sastanku. Stranka je jedinstvena, rekao je Brkić.

Na upit zašto je donedavno branio Kuščevića, odgovorio je:

– Koliko ja znam, nisam ničiji branitelj, ali nisam pobornik lova na vještice dok se činjenično ne utvrdi što se dogodilo, rekao je.

Pred novinare je stao i Ivan Vrdoljak (HNS). Za Kuščevićevu ostavku je rekao da je to bio dobar potez.  (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal