Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

NASILNI PROSVJEDI U MOSTARU Radnici nisu dozvolili Čoviću da napusti zgradu HDZ-a, privedene dvije osobe, oglasila se i Grabar Kitarović

dragan covic

Predstavnici radnika ugašenog mostarskog Aluminija objavili su nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru, održanog paralelno s napetim prosvjedom ispred središnjice stranke, da stečaj tvrtke nije rješenje te će se pokušati ponovno pokrenuti proizvodnja i svi radnici vratiti na posao.

Predsjednik Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija Pero Bebek izjavio je nakon jednosatnog razgovora s Čovićem u središnjici HDZ-a BiH da će se svim radnicima uplatiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje i da imaju obećanje da će se proizvodnja ipak nastaviti.

”Smatra se da će se u nekom dužem razdoblju svi radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna”, rekao je Bebek.
Potvrdio je da će se u međuvremenu razgovarati s predstavnicima banaka o kreditnim opterećenjima koja radnici imaju u bankama.

Usmena obećanja imamo, “a što će biti u praksi, vidjet ćemo”, rekao je Bebek.

“Vidjet ćemo hoće li biti ispunjena (obećanja). Ili ćemo se vratiti na staro ili će se krenuti rješavanju problema. Mi smo za ponovno pokretanje proizvodnje. To zahtijeva financijska sredstva, ali još ne znamo u kojim količinama. Pokušat ćemo sve da ne dođe do stečaja”, rekao je predsjednik istog sindikata Romeo Biokšić.

Čoviću zapriječen izlazak
Nakon što je završen sastanak s predstavnicima sindikata u HDZ-u BiH bilo je dogovoreno da se razgovori nastave u krugu tvrtke, no radnici su odbili tu mogućnost. Članovima uprave i predsjedniku stranke Čoviću zabranili su da napusti zgradu.

Na kraju je Čović ipak drugim vozilom izašao iz kruga zgrade HDZ-a, a dvojica prosvjednika koji su gađali vozilo privedena su. Pritom je ozlijeđena jedna osoba kojoj je pružena pomoć.

Mostarski Aluminij je zbog velikih dugovanja koji su uglavnom rezultat preskupe cijene električne energije u srijedu isključen s naponske mreže te su zaustavljeni njegovi pogoni u elektrolizi, ljevaonici i anodama. Znatan dio pogona elektrolize uništen je.

U ponedjeljak su propali razgovori između vlade FBiH i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke no vlada je takvu mogućnost odbila.

Tvrtka zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njezinu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s mostarskim Aluminijem.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto poduzeća, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostalih 44 posto.

Ukupna dugovanja Aluminija iznose oko 400 milijuna maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

Grabar Kitarović: ‘Zabrinuta sam za sudbinu radnika, zatražila sam hitno očitovanje Vlade’
Nakon što je jučer isključena struja u pogonima mostarskog Aluminija s naponske mreže, čime je proizvodnja efektivno ugašena, o tome se danas oglasila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Rekla je da je to rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju.

– Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH – rekla je Grabar-Kitarović, prenosi N1. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Rođendan Hrvatskog planinarskog društva Klek Ogulin

OgPortal

U Karlovačku županiju ovaj tjedan stiže 2.610 doza cjepiva – većina za ordinacije obiteljske medicine, još se cijepe starije osobe i kronični bolesnici

OgPortal

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal