Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Raste broj oboljelih od sifilisa u Europi

lijekovi ist

Europski stručnjaci upozorili su da je broj slučajeva sifilisa u svijetu značajno porastao tijekom proteklih deset godina i ta je bolest postala češća u nekim zemljama od novih slučajeva zaraze HIV-om.

Od 2010. zabilježen je porast od 70 posto spolno prenosivih bolesti, pokazuje izvješće Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) a porast je potaknut spolnim odnosima bez zaštite i rizičnijim seksualnim ponašanjem homoseksualnih muškaraca.

– Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Europe rezultat je nekoliko faktora među kojima su spolni odnosi bez zaštite poput kondoma i održavanje odnosa s više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om, kaže Andrew Amato-Gauci, stručnjak ECDC-a za spolno prenosive bolesti.

Europsko izvješće usljiedilo je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca objavila da se oko milijun ljudi dnevno zarazi nekom spolno prenosivom bolesti.

Neliječeni sifilis prate teške komplikacije i kod žena i kod muškaraca uključujući mrtvorođenčad ili novorođenačke smrti i povećani rizik od zaraze HIV-om.

Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom svijeta u 2016.

Prvi puta od početka 2000-ih u Europi je zabilježeno više novih sluačjeva sifilisa nego novih slučajeva zaraze virusom HIV-a koji uzrokuje AIDS.

Problem varira od zemlje do zemlje pa se stopa više nego udvostručila u pet zemalja – Britaniji, Njemačkoj, Irskoj, Islandu i na Malti ali se prepolovila u Estoniji i Rumunjskoj.

Gotovo dvije trećine novih slučajeva između 2007. i 2017. u kojima se znala seksualna orijentacija odnosilo se na homoseksualne muškarce, navodi ECDC i dodaje da su homoseksualni muškarci pridonijeli s 23 posto slučajeva a žene s 15 posto novih slučajeva.

– Kako bismo preokrenuli trend moramo poticati ljude na stalno korištenje kondoma kako s novim tako i s usputnim partnerima”, kaže Amato-Gauci. (hrt)

Posljednje objavljeno

Karlovčanin osuđen zbog nevjerojatne gluposti: “Nazvao sam Hitnu i izlagao da imam koronu, jer nisam imao prijevoz od Mahična do Karlovca”

OgPortal

U dinamičnoj utakmici Ogulinci pobijedili

OgPortal

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal