Aktualno Županija

Karlovačke tvrtke opet najizadašniji donatori HDZ-a – pokazalo to polugodišnje izvješće, donacije od dvije do 83 tisuće kuna

Objavljena su polugodišnja izvješća o donacijama političkih stranaka, a karlovačke tvrtke D-gradnja d.o.o i Mežnar d.o.o., GMTT Lešćanec i zadruga Dolomit najveći su donatori HDZ-a. Pokazali su to službeno objavljeni podaci Državnog izbornog povjerenstva.

Naime, HDZ je ukupno primio preko 400 tisuća kuna donacija od ukupno 34 fizičke i pravne osobe. Najveći iznos primio je upravo od karlovačke tvrtke D-gradnja u iznosu od 83 tisuće kuna. Uplatom donacije od 30 tisuća kuna karlovačka tvrtka Mežnar d.o.o. postala je prvi ovogodišnji donator HDZ. Mežnar je, vidljivo je u izvješću, donaciju uplatio 3. siječnja 2019. godine. Obrt GMTT Lešćanec i proizvodno prometna zanatska zadruga Dolomit s pojedinačnim iznosima od 30 tisuća kuna završavaju niz izdašnijih donacija.

Od ostalih donacija iz Karlovačke županije, HDZ je za svoje političko djelovanje primio 15 tisuća kuna od tvrtke Dotatus d.o.o., Niskogradnja d.o.o. je stranci uplatila 10 tisuća kuna a Dimnjačar d.o.o. dvije tisuće kuna.

Inače, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma ukupna vrijednost donacije fizičke osoba političkoj stranici ili nezavisnom zastupnikom ne smije prelaziti više od 30 tisuća kuna u kalendarskoj godini. Ukupna vrijednost donacije pravnih osoba ne smije prelaziti iznos od 200 tisuća kuna ukoliko se donira djelovanje političke stranke, 100 tisuća kuna za rad nezavisnom zastupniku i 30 tisuća kuna nezavisnom vijećniku.(KAportal)