Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Parlament izabrao Ursulu von der Leyen za prvu ženu na čelu Europske komisije

Ursula von der Leyen ist

Europski parlament tajnim glasovanjem, s 383 glasa za, izabrao je 16. srpnja Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije

Nova predsjednica preuzet će dužnost 1. studenoga 2019., na pet godina. U glasačkim kutijama bilo je ukupno 733 papirnatih listića, od toga jedan nije bilo valjan. 383 zastupnika glasovalo je za, 327 protiv i 22 bilo je suzdržano.

Prema službenim obavijestima koje su uputila tijela država članica, u Europskom parlamentu trenutačno ima 747 zastupnika, tako da je potrebni prag za izbor bio 374 glasa, odnosno više od 50 % svih članova. Predsjednik Sassoli službeno je nakon glasovanja objavio koliki je broj glasova potreban. Glasovanje je bilo tajno, na papirnatim listićima.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je izjavio:

„U ime Parlamenta čestitam vam na izboru za predsjednicu Europske komisije.

Sada započinje vrlo važno razdoblje za Europske institucije. Morat ćemo se pripremiti za saslušanja kandidata za povjerenike, koja će, kao što znate, zastupnici ovog Parlamenta provesti vrlo temeljito.

Očekujemo da će i pitanja o kojima ste govorili danas na plenarnoj sjednici članovi vašeg Kolegija povjerenika isto tako dobro razmotriti i analizirati tijekom saslušanja pred odgovarajućim parlamentarnim odborima.

Sljedećih nekoliko godina bit će vrlo važne za budućnost Europske unije i možemo ih uspješno provesti samo uz usku i potpunu suradnju institucija.“

Novoizabrana predsjednica Komisije sada će uputiti službena pisma šefovima država ili vlada država članica u kojima ih poziva da predlože svoje kandidate za članove Komisije. Saslušanja kandidata u nadležnim odborima Parlamenta zakazana su za razdoblje od 30. rujna do 8. listopada. Parlament mora potom izabrati cjelokupni Kolegij povjerenika, najvjerojatnije na sjednici od 21. do 24. listopada, doznajemo iz priopćenja koje smo dobili.

Posljednje objavljeno

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal

Muškarac s mitraljezom u ruci ušetao na proslavu rođendana, počeo pucati i vikati: ‘Gasi muziku!‘

OgPortal

Prometna nesreća u tunelu Mala Kapela

OgPortal