Veliki izvještaj iz HDZ-a: Žalac najteže podnijela smjenu, Đakić divljao zbog Tolušića

Dramatično je bilo u HDZ-u, Gabrijela Žalac najteže je podnijela svoju smjenu s mjesta ministrice, a Josip Đakić kiptio je od bijesa i crven kao rak “bacao se” po hodnicima stranke zbog smjene ministra te potpredsjednika Vlade i HDZ-a Tomislava Tolušića, jedinog političkog kapitalca među troje smijenjenih ministara. Smijenjena je i ministrica Nada Murganić, ali ona je, doznajemo, najkorektnije prihvatila svoju smjenu poručivši da ostaje na raspolaganju i stranci i premijeru. Dramatizirao nije ni Tolušić, neki su imali dojam da je bio pomalo ispuhan, ali nije pokazivao ni frustracije ni ogorčenje.

Dok je premijer i šef HDZ-a Plenković užem Predsjedništvu priopćavao koji ministri odlaze iz Vlade, informacije su odmah curile članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koji su u HDZ-u čekali sjednicu, ali i novinarima. Đakić je poludio kada je čuo da je na odstrelu i Tolušić. Bacao se, vikao da neće podržati Vesnu Bedeković za ministricu, također Virovitičanku, psovao. Brkić ga je morao smirivati, a onda su ga na razgovor primili Plenković i Jandroković. Od njih se vratio sav crven i zajapuren – prepričao nam je izvor iz Predsjedništva. I Gabrijela Žalac na Predsjedništvu se potrudila pokazati svu frustraciju zbog smjene. Play Unmute Loaded: 5.14% Remaining Time -21:09 Fullscreen Podijeli – Rekla je da se osjeća kao silovana žena ostavljena na ulici. Tvrdila je da je imala odlične rezultate u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, a da su joj priljepili lažne afere – rekao nam je sugovornik iz HDZ-a. Plenković joj je, doznajemo, na to odvratio da se ne treba tako osjećati jer je u političkoj utakmici nekad potrebno napraviti korak unazad kako bi se išlo naprijed dva. Josipa Đakića, koji je zastupnik u Saboru, sinoć smo nazvali i upitali hoće li u petak u Saboru podržati izbor novih ministara.

– A glasat ću za Bedeković kada će glasati i Tolušić, i ona je naša. Ali nije adekvatna zamjena za Tolušića, koji nije trebao biti smijenjen, niti je adekvatna zamjena za naše rezultate i naš trud u Virovitičko-podravskoj županiji. Plenković zasad može računati na moju podršku u Saboru, a poslije ćemo odlučiti ovisno kako će se razvijati situacija. Sada smo žalosni i nezadovoljni – rekao nam je Đakić.

Imao je emotivan govor, rekao je da su on i Tolušić djeca HDZ-a te da ne može prihvatiti njegovu smjenu – doznajemo u HDZ-u. Drugih prigovora navodno ni na užem ni na širem Predsjedništvu, uzevši u obzir Đakića, navodno nije bilo. Novi potpredsjednici Vlade, nakon smjene Tolušića i odlaska Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić. U dijelu HDZ-a nisu zadovoljni tim rješenjem jer kažu da Marić nije član stranke, a da Božinović nije najomiljenija osoba u stranci.

Ministricu Žalac u Vladi će zamijeniti ministar rada Marko Pavić, Nadu Murganić saborska zastupnica iz Virovitičko-podravske županije Vesna Bedeković (očito kao utjeha toj HDZ-ovoj županijskoj organizaciji za Tolušića) te Tolušića državna tajnica iz Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković. Na mjesto ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi veleposlanik RH u Berlinu Gordan Grlić Radman. Umjesto ministra Gorana Marića, koji je sam u ponedjeljak podnio ostavku, u Ministarstvo državne imovine dolazi Mario Banožić koji je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Ministarstvo rada na mjesto Marka Pavića, koji mijenja Žalac, dolazi Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Već od ranije se zna da će Lovru Kuščevića u Ministarstvu uprave zamijeniti Ivan Malenica, šibenski dekan i šef HDZ-ova odbora za upravu.

Plenković se u rekonstrukciji Vlade odlučio riješiti dvoje ministara aferaša (Žalac i Tolušića) svjestan da bez njihove smjene rekonstrukcija ne bi imala smisla, što su danima upozoravali i u HDZ-u, a smjenom Tolušić pokazao je da je jači od lokalnih moćnika i Tolušićeve baze u Virovitičko-podravskoj županiji. Ipak, još se ne može procijeniti kakve će probleme zbog te smjene, ali i povratka Gorana Marića i Lovre Kuščevića u Sabor, Plenković imati u parlamentarnoj većini i koliko će smijenjeni ministri (samo Žalac nema mandat) biti lojalni HDZ-u kao zastupnici. Plenković je s troje ministara koji su sami otišli, ukupno smijenio šestero ministara, a već uoči Predsjedništva čulo se da je dan ranije na tajnom sastanku užeg Predsjedništva u restoranu Baltazar dobio podršku za širu rekonstrukciju Vlade.

Tražili da što prije “prereže” Potpredsjednici HDZ-a od Plenkovića su na sastanku u Blatazaru tražili da što prije donese odluku o smjenama, a navodno je Tolušić već tamo rekao neka Plenković ide u širu rekonstrukciju i neka smijeni i njega. Stranačkom vrhu bilo je jasno da svesti rekonstrukciju na tri ministra koji su sami otišli iz Vlade ne bi imalo smisla. Kada je riječ o novim ministrima koje je Plenković predložio, dio sugovornika ironično je komentirao kako je sve riječ o jakim ljudima s terena koji su HDZ-u nosili pobjede. U petak u 17 sati glasat će se o novim ministrima, a zastupnica Sanja Putica bit će državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja, a Nikolina Brnjac u Ministarstvu vanjskih poslova, na njeno mjesto državne tajnice u Ministarstvu prometa dolazi Josip Bilaver. (vecernji.hr)

 

Facebook Comments