Prijevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini

U Ukrajini se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori. Reuters ocjenjuje da bi stranci “Sluga naroda”, predsjednika države Volodimira Zelenskija, malo moglo nedostajati da ostvari većinu iako je u anketama prije izbora zauzimala prvo mjesto.

 

Tko god pobijedi na ovim izborima naslijedit će državu koja je u središtu napetosti između Zapada i Moskve nakon što je Rusija 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Analitičarka Agnese Ortolani smatra da sazivanjem prijevremenih izbora Zelenskij želi zadržati zamah koji mu je donijela pobjeda na predsjedničkim izborima.

– Podržava ga većina Ukrajinaca koji na parlament gledaju kao na samo po sebi korumpirano tijelo te žele Zelenskiju dati širi mandat kako bi ‘očistio’ političku klasu, kazala je Ortolani.

No, unatoč stvorenoj slici običnog čovjeka koji se muči sa svakodnevnicom, Zelenskij se našao pod povećalom zbog svojih poslovnih veza s jednim od najmoćnijih ukrajinskih tajkuna Ihorom Kolomojskijem. Zelenskij uzvraća da Kolomojskij, koji s državom vodi pravni rat oko najveće ukrajinske banke PrivatBank ne duguje ništa.

Nakon “Sluge naroda”, na drugom mjestu po popularnosti se smjestila proruska stranka Oporbena platforma.

Na parlamentarnim izborima sudjeluju i stranke bivšeg predsjednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko. Stranka “Glas”, koju predvodi rock zvijezda Svjatoslav Vakarčuk, je mogući koalicijski saveznik Zelenskija.(hrt)

Facebook Comments