Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Apel SDP-a za smanjenje PDV-a

Branko Grčić

Prema podacima sustava eVisitor, Hrvatsku je od početka godine posjetilo 9 milijuna 700 tisuća turista, koji su ostvarili 43 milijuna 400 tisuća noćenja. U odnosu na prošlu godinu, još smo u plusu, u dolascima 4 i pol, a u noćenjima 1%. Međutim, od početka srpnja, zaključno s današnjim danom podaci su malo lošiji, za 3 do četiri posto u odnosu na srpanj prošle godine. I dok su hoteli popunjeni otprilike kao i lani, najveći je pad u kampovima i privatnom smještaju, oko 5 posto.

O mogućim posljedicama slabije turističke sezone i prijedlozima za poboljšanja na SDP-ovoj konferenciji za novinare govorio je saborski zastupnik stranke Branko Grčić. Pozvao je Vladu da smanji opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, što bi olakšalo provođenje i drugih mjera za koje se zauzimaju.

– Tražimo od Vlade da PDV na sektor ugostiteljstva, ugostiteljskih usluga, najveći zapravo u cijeloj EU, posebno kad se mjerimo s mediteranskim zemljama koje su nam direktni konkurenti, smanji s ogromnih 25 posto na 13 posto. Isto tako, ukoliko postoji fiskalni prostor od iduće godine, ili one godine iza, drugi korak bi svakako trebao biti smanjenje PDV-a u sektoru smještaja, i to s 13 za sada na 5 posto – poručio je Grčić.
Branko Grčić smatra da sezona ide u smjeru podbačaja. Neovisno o tome kakvi će biti ukupni pokazatelji na kraju sezone, problem je, kaže Grćić, što se manja potražnja nadoknađuje višim cijenama.

Iznimno je važno podizanje kvalitete smještaja i usluga, ali i pravovremeno objavljivanje podataka u sustavu eVisitor.

– Mi podatke objavljujemo redovito, uvijek smo to činili i činit ćemo i dalje i nema razloga za ovakve nesporazume a ono što smo zajedno s ministarstvom turizma naglasili da ćemo jedne detaljnije analize i prikaza turističkog prometa i strukture smještajnih kapaciteta, po tržištima itd raditi tri četiri puta godišnje kada ćemo ih podastrijeti javnosti, kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić. (hrt)

 

Posljednje objavljeno

Pazite što kupujete: trgovine pune jabuka iz Srbije i Makedonije, lažno deklariranih kao domaće!

OgPortal

Umro je Ramsey Clark, bivši američki ministar pravosuđa koji je bio pravni savjetnik Miloševiću

OgPortal

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

OgPortal

Pohane polpete od brokule

OG Portal

Korona party usred Zagreba: ‘Mladež se zabavlja. Sramotno’

OgPortal

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal