Apel SDP-a za smanjenje PDV-a

Prema podacima sustava eVisitor, Hrvatsku je od početka godine posjetilo 9 milijuna 700 tisuća turista, koji su ostvarili 43 milijuna 400 tisuća noćenja. U odnosu na prošlu godinu, još smo u plusu, u dolascima 4 i pol, a u noćenjima 1%. Međutim, od početka srpnja, zaključno s današnjim danom podaci su malo lošiji, za 3 do četiri posto u odnosu na srpanj prošle godine. I dok su hoteli popunjeni otprilike kao i lani, najveći je pad u kampovima i privatnom smještaju, oko 5 posto.

O mogućim posljedicama slabije turističke sezone i prijedlozima za poboljšanja na SDP-ovoj konferenciji za novinare govorio je saborski zastupnik stranke Branko Grčić. Pozvao je Vladu da smanji opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, što bi olakšalo provođenje i drugih mjera za koje se zauzimaju.

– Tražimo od Vlade da PDV na sektor ugostiteljstva, ugostiteljskih usluga, najveći zapravo u cijeloj EU, posebno kad se mjerimo s mediteranskim zemljama koje su nam direktni konkurenti, smanji s ogromnih 25 posto na 13 posto. Isto tako, ukoliko postoji fiskalni prostor od iduće godine, ili one godine iza, drugi korak bi svakako trebao biti smanjenje PDV-a u sektoru smještaja, i to s 13 za sada na 5 posto – poručio je Grčić.
Branko Grčić smatra da sezona ide u smjeru podbačaja. Neovisno o tome kakvi će biti ukupni pokazatelji na kraju sezone, problem je, kaže Grćić, što se manja potražnja nadoknađuje višim cijenama.

Iznimno je važno podizanje kvalitete smještaja i usluga, ali i pravovremeno objavljivanje podataka u sustavu eVisitor.

– Mi podatke objavljujemo redovito, uvijek smo to činili i činit ćemo i dalje i nema razloga za ovakve nesporazume a ono što smo zajedno s ministarstvom turizma naglasili da ćemo jedne detaljnije analize i prikaza turističkog prometa i strukture smještajnih kapaciteta, po tržištima itd raditi tri četiri puta godišnje kada ćemo ih podastrijeti javnosti, kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić. (hrt)

 

Facebook Comments