Aktualno OG sada Ogulin

Šumovanje: umjetnički kružok na obroncima Bjelolasice

U subotu 27. srpnja u Jasenku će biti otvorena  izložba projekta Šumovanje koja će pokazati rezultate zajedničkih procesa, promišljanja i produkata u sklopu projekta.

Umjetničko – edukativni projekt Šumovanje osmišljen je kao umjetnička platforma usmjerena prema istraživanju lokalnog konteksta prostora Bjelolasice te kao edukativni likovni program namijenjen djeci osnovnoškolske dobi OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Ogulinu i njezinih područnih škola, pod vodstvom akademskih umjetnika i likovnih pedagoga.

Svako mjesto ima svoju priču. Priča koju Bjelolasica govori ona je o magičnim zimzelenim šumama išaranim mrežom planinskih putova i životinjskih tragova, ali i melankoliji praznih objekata koji pohranjuju sjećanje na prostor koji zimi vrvi nasmijanim licima dok je pod miškom ugniježđen par skija. Takva i slične priče ispričane su mnoštvo puta, ostavljajući samo trag koji se gubi s vremenom.
Tijekom umjetničke kolonije u sklopu Šumovanja šestero mladih suvremenih umjetnika istražit će lokalni kontekst područja oko Bjelolasice, prirodnih potencijala i prazne infrastrukture koji se u njemu nalaze te postaviti vlastito viđenje njihove iskoristivosti u kontekstu razmjene ideja sa lokalnim stanovništvom i kontinuirane kulturne produkcije na području Jasenka.
Edukativni program za djecu osmišljen je kao ciklus radionica u Zrnićima, pod vodstvom suvremenih umjetnika i pedagoga koji su sudionici likovne kolonije. Kroz tehnike rada u glini i gipsu, japanske grafičke tehnike suminagashi te kombiniranog kolektivnog kolaža, djeca će se baviti promišljanjem prostora koji ih okružuje.
Ovakav program cilja potaknuti dijalog na lokalnoj i široj razini o mogućnostima koje prostor Jasenka nudi u kontekstu obrazovanja, kulturne produkcije, ali i suradnje s lokalnom zajednicom u stvaranju održivih aktivnosti usmjerenih ka spajanju disciplina i proširenju opće ponude prostora.
Rezultati zajedničkih procesa, promišljanja i produkata bit će predstavljeni u formatu izložbe 27. srpnja 2019. u 18 sati u prostorima Područne škole Jasenak. Promišljanja i uvidi sakupljeni tijekom umjetničke kolonije bit će predstavljeni u rujnu u Ogulinu u formatu izložbe, kataloga i panel diskusije otvorene širokoj javnosti.

Sudionici i edukatori su: Josip Drdić, Domagoj Hmura, Tomislav Hršak, Marija Kamber, Anja Leko i Jelena Petric.
Organizator: udruga Kružok (www.popupakamba.com)
Program je sufinanciran od strane Ministarstva kulture RH, a podupire ga i Mjesni odbor Jasenak.

Izložba će se održati 27. srpnja 2019. od 18 sati u prostorima Područne škole Jasenak.