Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump bizarnom izjavom stao u obranu Kima: ‘Pjongjang nije testirao rakete. Osim onih manjih’

trump_kim_jong_un_

SJEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVE BALISTIČKE RAKETE

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je demonstraciju novih balističkih raketa kratkog dometa kako bi upozorio Južnu Koreju da prestane uvoziti visoko-tehnološko oružje i provoditi zajedničke vojne vježbe, priopćila je u petak službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u četvrtak testirala dvije nove balističke rakete kratkog dometa, priopćili su južnokorejski dužnosnici. To je bio prvi test rakete otkad su se Kim i američki predsjednik Donald Trump dogovorili o oživljavanju razgovora o denuklearizaciji prošloga mjeseca.

U izvješću KCNA nije spomenut Trump ili SAD, ali navodi se da je Kim Jong-un kritizirao južnokorejske vlasti zbog nastavka zajedničkih vježbi koje se obično provode s američkim trupama.

– Prisiljeni smo nastaviti razvijati supermoćne sustave naoružanja kako bismo eliminirali potencijalne i izravne prijetnje našoj nacionalnoj sigurnosti na jugu – rekao je Kim Jong-un.
Optužio je Južnu Koreju za dvoličnost, jer kažu kako podupiru mir, a istovremeno uvoze novo oružje i izvode vojne vježbe. Južnokorejski vođa trebao bi zaustaviti takve “samoubilačke radnje” i “ne bi trebao pogriješiti ignorirajući upozorenje”, poručio je Kim Jong-un.

Izrazio je zadovoljstvo brzim odgovorom i putanjom novih balističkih raketa na malim visinama, za koje je rekao da će ih biti teško presresti.

Južna Koreja, koja je poduprla napore Sjeverne Koreje i SAD-a za okončanjem višegodišnjih neprijateljstva, u četvrtak je pozvala Pjongjang da zaustavi djela koja ne pomažu ublažavanju napetosti i upozorava da testovi predstavljaju vojnu prijetnju.

Američki State Department pozvao je Pjongjang da se suzdrži od daljnjih provokacija i izrazio je nadu u nastavku razgovora o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Trump: Sjeverna Koreja nije testirala rakete osim onih ‘manjih’

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da Sjeverna Koreja nije testirala rakete osim onih “manjih” u nadi da će dijalog s tom zemljom ostati živ unatoč testiranju balističkih raketa kratkog dometa.

Trump je to izjavio u intervjuu za Fox News dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala dvije nove balističke rakete kratkog dometa, ustrajavajući kako se “jako dobro slaže” sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

– Nisu obavili nuklearna ispitivanja. Oni doista nisu testirali rakete osim onih, znate, manjih, što je nešto što se puno testira – rekao je u svojim prvim primjedbama na lansiranje raketa u četvrtak rano ujutro po seulskom vremenu.

Ipak, činilo se da je Trump u intervjuu upozorio Sjevernu Koreju na daljnje provokacije. “Mislim da sa Sjevernom Korejom radimo jako dobro, ali to ne znači da će se to nastaviti”, poručio je. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal

Potres magnitude 6 pogodio zapadnu Indoneziju

OgPortal

Knjiga za večeru

OgPortal

SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta

OgPortal

Povrat poreza stiže ranije nego inače, objavljeno kad kreću prve isplate

OgPortal