Aktualno Županija

Oporavlja se Rex, potražni pas karlovačkih vatrogasaca – provalnici ga udarili takvom silinom da se onesvijestio

Nakon druge infuzije, Rex, potražni pas, K9 tima DVD Karlovac, kojeg su u subotu kasno navečer provalnici udarili takvom silinom da se onesvijestio, danas je bolje, prognoze veterinara su optimistične, a i njegov vodič Dejan i ostali vatrogasci nadaju se da će se vrlo brzo oporaviti i biti bez ikakvih posljedica.

Rex je njemački ovčar, od samo 15 mjeseci, ali i 40-ak kilograma pa udarac nepoznatog počinitelja sigurno nije bio lak. Pretpostavlja se da ga je udario netko tko se, sigurno ne s dobrim namjerama, šuljao oko kuće njegovog vodiča.

– Pretpostavljamo da je udaren jednom, tako je rendgen pokazao, a nađen je bez svijesti. Jedan dan je bio gotovo nepokretan, možda i od udarca i lijekova, a danas, nakon druge infuzije, se dobio. Veterinar Tomislav Kavčić, kojem zahvaljujem jer je u nedjelju, kad je čuo što se dogodilo došao iz Zagreba u Karlovac i napravio sve što je mogao, je optimističan. Na pregled smo ga dvojica unosila u šatorskom krilu, a onda mu se stanje na kirurškom stolu poboljšalo, nije želio ostati ležati… Veseli nas to, nadamo se da će tom progresijom stanje ići na bolje iako se bojimo da nije došlo do oštećenja mozga jer sada se diže, ali hoda kao pijanac, opisao nam je Dejan.

Rex sada leži, ali u položaju u kojem i inače to čini, ne kao kad je bio u nesvjesti i svi se nadaju da će se potpuno oporaviti, to više što je odlične kondicije, sportaš. I pas koji nije obučavan da napada čovjeka pa sigurno nije krenuo ni na provalnike, već vjerojatno samo zalajao i stao, no onaj tko ga je udario nije znao da ovaj pas ne grize.

– On je potražni pas, njegova primarna uloga je potraga, on nije pas koji bi ležao doma. Rex je perspektivan pas, koji treba polagati za licencu u listopadu i od kojeg bismo onda svi trebali imati koristi. Nadam se da će sve biti u redu i da ćemo u K 9 timu s njim dobiti još jednog licenciranog potražnog psa, ispričao je Dejan.

Da će Rex povećati broj licenciranih potražnih pasa s dva na tri, nada se i zapovjednik DVD Karlovac Dražen Petrić. Jer potražni psi naprosto su dio vatrogasnih timova.

– Psi su nam važni jer se terniraju za potrage, pretrage terena, urušenih zgrada i kuća u potresima, eksplozijama… Oni idu i traže tamo gdje vatrogasci teško mogu. Jedan potražni pas zamijeni 10 vatrogasaca! Njihovo školovanje, oprema su skupi, za njih je kupljena prikolica kojom idemo na teren, plaćeno cijepljenje… Svi se nadamo da će Rex biti dobro, zaključio je Petrić.(KAportal)