Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusima dozvoljeno 6 mjeseci “odmora” od kredita

euro money

U Rusiji je u srijedu na snagu stupio “zakon o hipotekarnom odmoru”, koji građanima sa stambenim kreditima omogućuje stanku u otplati, ako su zapali u probleme zbog kojih ne mogu podmirivati rate.

Zakon omogućuje stanku u otplati hipotekarnog kredita, koju su Rusi već prozvali “hipotekarnim odmorom” i koja može trajati najviše šest mjeseci.

Stanka se može odobriti na zahtjev dužnika u teškoj životnoj situaciji kako što je gubitak uzdržavatelja, privremena ili invalidnost prvoga ili drugog stupnja te smanjenje obiteljskog dohotka za više od 30 posto.

Za odobravanje “hipotekarnog odmora” mjesečna rata mora biti veća od polovice dužnikova prosječnoga mjesečnog dohotka. Prema izboru dužnika, ispunjavanje njegovih obveza može biti privremeno obustavljeno ili može biti smanjena rata. Te mogućnosti dužnik može iskoristiti samo jednom za trajanja otplate kredita.

Rok otplate kredita automatski se produžuje za vrijeme trajanja “hipotekarnog odmora” koji je pak moguće uzeti samo za kredite do 15 milijuna rubalja (približno 212.000 eura).

Od 1. kolovoza u Rusiji na snagu stupa i zakon prema kojem je materijalna korist ostvarena tijekom “hipotekarnog odmora” oslobođena poreza na dohodak, jer se ne računa kao prihod poreznog obveznika. (hrt)

Posljednje objavljeno

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal

Potres magnitude 6 pogodio zapadnu Indoneziju

OgPortal

Knjiga za večeru

OgPortal