Policija upozorava vozače električnih romobila

Električni romobili sve su popularnije prijevozno sredstvo u gradu. Ipak, treba pripaziti na moguće opasnosti jer dosežu brzinu od 30 kilometara na sat. Policija u Hrvatskoj dosad nije zabilježila nesreće u kojima su sudjelovali električni romobili, a zakon ih još poznaje kao pomoćna pješačka sredstva.

Električnih romobila sve je više na zagrebačkim cestama. Jednostavni su, maleni, laki i brzi.

Romobilom bez trunke napora može se voziti i pet ili šest puta brže od prosječnog čovjekovog hoda. No, upravo u tome leži i moguća opasnost.

– Ako se 30 kilometara na sat vozi po nogostupu među pješacima, vrlo je velika mogućnost stradavanja – upozorava Miron Huljak, Služba za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama električne romobile još ne spominje, pa Huljak, kaže – zakonski gledano, kad se kreću nogostupom, oni ne čine nikakav prekršaj.

– Rješenja koja će biti prihvaćena na razini Europske unije, sigurno će biti implementirana i u Republici Hrvatskoj, ali za to treba obaviti i određena znanstvena istraživanja – smatra doc. dr. sc. Rajko Horvat sa Zavoda za cestovni promet Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Kupcima su dostupni – na internetu, u trgovinama sportske opreme, gotovo svim trgovačkim centrima. Prodaju se vrlo dobro, posebno sada kak nam je došlo toplo vrijeme. Praktični su i ekonomični, pune se dva sata. Prosječno stoje kao pet automobilskih spremnika goriva, a jednim punjenjem baterije može se prijeći trideset kilometara. Praktičnost nije upitna, samo ih treba voziti zaista oprezno. (hrt)

Facebook Comments