Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD se povukao iz sporazuma o nuklearnom razoružanju s Rusijom

Trump 43

Rusija je u petak kazala da je zatražila od Sjedinjenih Država da proglasi i poštuje moratorij na raspoređivanje nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa u Europi, nakon što se Washington formalno povukao iz sporazuma o eliminaciji tih projektila, sklopljenog s Rusijom 1987. godine.

SAD se u petak formalno povukao iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), sklopljenog s Rusijom 1987., optuživši Rusiju da razvija zabranjeni projektil i da ne poštuje sporazum, što Moskva niječe.

Rusija je okrivila SAD za raskid sporazuma, kazavši da je to “posljedica inicijative američke strane”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.
INF sporazum je zabranio kopnene nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće projektile dometa od 500 do 5500 kilometara.

Raskid sporazuma znači da Washington i Moskva mogu legalno razvijati i razmještati takve projektile.

– Predložili smo Sjedinjenim Državama i drugim zemljama NATO-a da razmotre mogućnost proglašenja iste vrste moratorija na raspoređivanje projektila kratkog i srednjeg dometa kao i naš, kao i onaj koji je proglasio Vladimir Putin, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kako prenosi TASS.

State Department je objavio da se Rusija “nije vratila punom i provjerenom poštivanju” INF sporazuma jer nije uništila svoj raketni sustav koji nije u skladu s njime – SSC-8 ili 9M729, krstareći projektil srednjeg dometa koji se lansira s kopna. SAD je dao Rusiji rok od šest mjeseci da eliminira te projektile.

SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog sporazuma s Rusijom, Sporazuma o antibalističkim projektilima (ABM), početkom 2000-ih, tvrdeći tada da mora razvijati protubalističku obranu od “odmetničkih” država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Rusija je prošle godine objavila da je testirala projektil Avangard s poligona južno od Urala koji je pogodio metu oko 6000 kilometara dalje na Kamčatki.
Putin je upozorio da nadzvučni Avangard ne mogu srušiti postojeći i budući proturaketni sustavi potencijalnih neprijatelja.

NATO je dogovorio načine odvraćanja Rusije od lansiranja nove, kontinentalne, rakete srednjeg dometa, priopćio je NATO u petak, te kazao da će odgovoriti na “odmjeren i odgovoran način”.
– NATO će odgovoriti na odmjeren i odgovoran način na značajne rizike koje predstavlja ruski projektil 9M729… Dogovorili smo se o ravnomjernom, združenom i obrambenom paketu mjera, rekli su.(hrt)

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal