Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruska oporba planira novi prosvjed unatoč tisuću privedenih

prosvjedi moskva ist

Ruska oporba objavila je u nedjelju da idući tjedan planira novi prosvjed na nacionalnoj razini unatoč tome što je policija u subotu privela više od tisuću ljudi koji su sudjelovali na, kako tvrdi, ilegalnom prosvjednom skupu u Moskvi tražeći slobodne izbore.

Prosvjednici su demonstrirali protiv isključenja oporbenih kandidata s izbora u Moskvi idući mjesec. OVD-Info, neovisna skupina za monitoring ljudskih prava, objavila je da je policija privela 1001 osobu. Puno ih je poslije pušteno, ali ne svi. Preko noći u zatvoru je ostalo 19 ljudi.

Ruske vlasti suočene su s valom ljetnih prosvjeda pa su pokrenule kaznene postupke zbog, kako objašnjavaju, masovnih građanskih nemira, za što se može dobiti do 15 godina zatvora.

Najavile su ipak da će dopustiti prosvjede u Moskvi iduću subotu i nedjelju, no dalje od središta grada, na što oporba prije nije pristajala. Leonid Volkov, suradnik zatvorenog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, rekao je da njihov politički pokret planira organizirati novi prosvjed 10. kolovoza i da će se održati na nacionalnoj razini.

Prosvjednici će tražiti puštanje zatvorenih aktivista, dopuštenje da se oporbeni kandidati natječu na izborima u Moskvi i da gradonačelnik Moskve i drugi visoki dužnosnici podnesu ostavke.

– Posrijedi je ljudsko dostojanstvo, pravo na izbor i izražavanje mišljenja, istaknuo je na Twitteru.

Najnovija uhićenja su uslijedila nakon prosvjeda prošlog vikenda kada je uhićeno 1400 osoba, što se još nije dogodilo od povratka predsjednika Vladimira Putina u Kremlj 2012. koji vrlo rijetko komentira akcije oporbe.

Prosvjedi se održavaju zbog isključivanja kandidata oporbe iz sudjelovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. rujna. Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje u izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što oporba demantira.

Subotnji prosvjed, održan bez vođa jer su gotovo svi oporbeni čelnici od prošlog vikenda u zatvoru, bio je manji nego onaj prije tjedan dana no pokazao je odlučnost nekih kritičara Kremlja, posebice mladih, da vrše pritisak na vlasti da demokratiziraju politički sustav.

Posljednja istaknutija slobodna čelnica Ljubov Sobol, 31-godišnja odvjetnica privedena je nekoliko minuta prije početka skupa.

Glavni kritičar Kremlja Aleksej Navalni trenutno izdržava kaznu zatvora od 30 dana, a prošlog tjedna je hospitaliziran nakon teške alergijske reakcije.

Oporbenjak sumnja da se radi o trovanju. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Rođendan Hrvatskog planinarskog društva Klek Ogulin

OgPortal

U Karlovačku županiju ovaj tjedan stiže 2.610 doza cjepiva – većina za ordinacije obiteljske medicine, još se cijepe starije osobe i kronični bolesnici

OgPortal

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal