Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SRBIJA KRITIZIRALA IZRAEL ZBOG ČESTITKE NA DANU POBJEDE Srpski ambasador prozvao Ilana Mora: ‘To je najveći etnički progon nakon 2. svjetskog rata’

Aleksandar vučić

Srbija je u ponedjeljak kritzirala Izrael jer je njihov ambasador u Hrvatskoj, Ilan Mor, preko Twittera čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

– Ono što se dogodilo Srbima i u Hrvatskoj, koji su ondje živjeli stoljećima, tijekom operacije Oluja 4. kolovoza 1995., nažalost je najveći progon neke etničke grupe u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Čestitati ovaj pogrom onima koji ga slave svake godine kao ‘Dan pobjede’ ili ‘uspostavljanje neovisnosti’ je protivno osnovnim ljudskim principima modernih društava. I to dolazi od izraelskog ambasadora, što je još tužnije i ironičnije – rekao je Milutin Stanojević, srpski ambasador u Izraelu za Times of Israel.

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor na Twitteru je kratko napisao:

– Čestitam Hrvatskoj praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

I izraelski povjesničar Efraim Zuroff, koji već dugo kritizira Hrvatsku i druge zemlje Središnje i Istočne Europe jer, kako kaže, ‘odbijaju priznati svoje uloge u zločinima protiv Židova’, kaže da je čestitka izraelskog ambasadora bespotrebna:

– To je vrlo nepromišljena i neukusna izjava s obzirom na činjenicu da se dogodio masovni progon kao dio operacije Oluja, oko 200.000 Srba protjerano je iz svojih domova. Ovo nije sukob u koji bi se Izrael trebao miješati.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije dalo komentar izraelskom listu.

Ovo nije prvi put da Izrael izaziva takvu kontroverzu. Prošle je godine izraelska vojska sudjelovala u paradi kojom se slavi pobjeda Hrvatske, a u operaciji Oluja ubijeno je stotine ljudi i stotine tisuća su raseljene, piše Times of Israel.

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal